Koliko puta vam se desilo da uhvatite sebe kako uz radio pevušite melodije kojima ne znate ni naziv ni izvođača, već samo da ste ih čuli nebrojeno puta i „zarazili se” za svagda?

Verovatno zbog toga što je reč o tzv. one-hit wonder (grub prevod: „čudo sa jednim hitom”) izvođaču – muzičaru, čija je jedna pesma doživela momentalnu slavu i postala sama svoj brend, stavljajući u zapećak samog izvođača i sve ostale njegove pesme, ma koliko bile kvalitetne.

Istorija izraza i njegova upotreba

Iako one-hit wonder izvođač nije pojava modernog doba, smatra se da je konkretan izraz prvi put upotrebljen da bi se njime opisala iznenađujuće velika slava koju je grupa ABBA stekla nakon pobede na Evroviziji sa pesmom Waterloo, uprkos tome što, po ironiji, ovo nikako nije ostao njihov jedini hit.

Pre ovog izraza zabeleženo je korišćenje sličnog – nine days’ wonder („čudo od devet dana”), koji bi se mogao dovesti u vezu sa domaćom izrekom „svakog čuda za tri dana dosta”, ali u oba prevoda ima negativnu konotaciju i asocijacija je na neuspeh.

Kada je poznatoj deja vu pojavi u muzici dat naziv, njime je postalo moguće i manevrisati. Naime, ovaj izraz danas ne mora da se odnosi samo na muziku, već i na druge oblasti umetnosti ili sporta u kojima su prisutne slične pojave.

Na primer, američki autor Džozef Heler obeležen je kao one-hit wonder autor, zbog toga što je roman „Kvaka 22” jedina njegova knjiga koja je doživela upadljiv uspeh na književnoj sceni.

One-hit wonders u rok muzici

1. Europe – The Final Countdown

Švedski rok bend doživeo je značajniji uspeh jedino sa ovom pesmom, velikim delom zbog legendarne uvodne špice na klavijaturi, koja je kasnije korišćena kao pozadinska muzika za mnoge filmove i mađioničarske nastupe.

Bend je uspeo da se probije i sa pesmom Carrie, ali nisu dosegli uspeh jednog od ubedljivo najvećih hitova rokenrola ikada.

2. 4 Non Blondes – What’s Up

Američki alternativni rok bend postao je upamćen po ovoj mnogo puta obrađivanoj pesmi. Iako nije iznedrio druge velike hitove i ostao nepravedno zapostavljen, bend je bio prepoznatljiv i po ekscentričnom načinu oblačenja, naročito frontmenke Linde Peri, poznate po svom cilindru i ogromnim naočarima.

Nakon raspada benda, Linda je nastavila solo karijeru, ali ovaj put kao kompozitor i komponovala je neke od najvećih hitova Kristine Agilere, Ališe Kiz i Gven Stefani.

3. Twisted Sister – We’re Not Gonna Take It

Ime američkog glem rok benda nije ostalo naročito poznato, ali bez obzira na to, već sa prvim taktovima ove pesme svi i dan-danas ustaju na noge i pevaju u glas.

Bend Twisted Sister u pesmama je uglavnom obrađivao odnose roditelja i dece, kao i kritikovao školstvo, a slavu ovog hita donekle je uspela da dostigne i njihova pesma I Wanna Rock.

4. Falco – Rock Me Amadeus

Austrijski muzičar neminovnu slavu stekao je sa pesmom, za koju je inspiraciju dobio gledajući film Amadeus režisera Miloša Formana.

Muzičaru je ovaj hit obezbedio prvo mesto na svim redovnim američkim listama singlova, što ga je učinilo jedinim umetnikom sa nemačkog govornog područja koji je postigao ovakav uspeh.

5. Nena – 99 Luftballons

Pored gorepomenute Rock Me Amadeus, ovo je jedna od retkih nemačkih pesama veoma popularnih u ostatku Evrope i Americi. Nažalost, nemački bend ostao je poznat samo po njoj.

O nastanku pesme gitarista Karlo Karges je rekao: „Bili smo na koncertu Roling Stounsa u Zapadnom Berlinu 1982. godine i primetio sam gomilu puštenih balona. Dok sam ih gledao kako se udaljavaju ka horizontu, sve više i više su mi ličili na nebeska tela (u pesmi se pominju kao NLO). Razmišljao sam šta bi se desilo kada bi baloni preleteli Berlinski zid – tako je pesma rođena.”

One-hit wonders u pop muzici

1. Soft Cell – Tainted Love

Interesantno je da se ova popularna pesma našla u rukama dva one-hit wonder izvođača – prvo je bila namenjena Gloriji Džouns 1964. godine, a ’80-ih godina obradio ju je engleski sint pop duo Soft Cell.

2. Michael Sembello – Maniac

Mnogi znaju ovu pesmu iz kultnog filma Flashdance, međutim priča o tome kako se pesma našla u filmu krajnje je zadivljujuća.

Ovaj sint pop umetnik godinama se amaterski bavio muzikom i kada je čuo da je filmska kompanija Paramount raspisala konkurs sa muziku za film Flashdance, spremio je nekoliko snimaka i zamolio svoju ženu da ih pošalje. Međutim, njegova žena je slučajno sa ostalim pesmama ubacila i pesmu Maniac, po kojoj je Majkl ostao upamćen.

3. Bill Medley & Jennifer Warnes – (I’ve Had) The Time of My Life

Nije retkost da je neki izvođač poznat samo po svojoj filmskoj muzici. Takav slučaj bio je i sa Bilom i Dženifer. Retko ko zna i samo ime ovog dvojca, ali zato zasigurno zna kultnu pesmu iz filma „Prljavi ples” (Dirty Dancing).

4. Dexy’s Midnight Runners – Come on Eileen

Engleski kantri pop bend čuven je samo po pesmi o devojčici u koju je frontmen Kevin u detinjstvu bio zaljubljen, ali čiji otac nije bio zadovoljan time.

Ova grupa nastupa i dalje, tokom vremena promenila je preko pedeset članova i pojavila se u nekoliko filmova (npr. „Prednosti jednog marginalca”).

One-hit wonders u disko muzici

1. Anita Ward – Ring My Bell

Jedna od najpoznatijih disko pesama isprva je napisana za jedanaestogodišnju Stejsi i trebalo je da bude šaljiva dečja pesmica, ali kada je ponuđena Aniti, amaterskoj pevačici, tekst je sasvim izmenjen, a melodija prilagođena disko eri.

2. John Paul Young – Love Is in the Air

Često se u šali kaže da svaki put kada neko pusti ovu pesmu, po jedna disko kugla se negde na svetu upali. Istina, ovaj hit nastao u koautorstvu sa Džonom Jangom, bratom Angusa i Malkolma Janga iz benda AC/DC, obeležio je disko eru, a njegova popularnost s vremenom ne jenjava.

(Visited 87 times, 1 visits today)

6 KOMENTARI

  1. Falcov najveci hit,sto se tice svjetskih top lista je Der Kommissar a ne Amadeus,ali ajde. Svako danas pise clanke… Ima ovo za one hit wonderse na Jutubu,tako da mislim da je samo prepisao kako ide redosled u klipu…

  2. Twisted sister je megapopularan bend i dan danas u Americi,Soft cell imaju jos hitova,ovu pesmu je obradio Marilyn Manson i ucinio ju je jos popularnijom,ali imaju oni jos dosta toga.Falco ima Vienna calling,koja je mozda za nijansu manje poznata i popularna od navedene.vrlo neozbiljan tekst sa gomilom netacnih informacija.

  3. Ne slažem se sa većinom iznetog. I Europe i Falco, pa i Twisted Sister, Nena i 4 Non Blondes su imali još dobrih i popularnih pesama. Ako se misli samo na Broj 1 na Top Listama, onda ovaj tekst može da prođe, mada nisam baš siguran da Falco i Europe nisu imali još koji No. 1 hit.

  4. Europe osim The final countdown i spomenute Carrie imali su još hitova, Rock the night, Superstitious, Open your heart. Nena i Falco spadaju u rock izvođače? Ma bravo. 4 non blondes Spaceman? Možda navedeno vrijedi za američki kontinent, no koliko se sjećam mi još uvijek nismo tamo.

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.