Pod sloganom pro futuro u Beogradu se od 29. do 31. marta održati Treći festival humanistike, kulture i umetnosti – FESK, poznatiji po nazivu Pazi šta čitaš.

Bogat i raznovrstan program festivala biće kao i stotine knjiga biće prezentovani u Galeriji ULUS-a, Knez Mihalova 37.

pazi šta čitaš

FESK je inovativni multimedijalni projekat kulture koji proučava godišnju izdavačku produkciju Srbije, sistematizuje, vrednuje, afirmiše i pruža na uvid javnosti najznačajnije knjige pro futuro kao važan segment kulturne baštine Srbije za generacije koje dolaze, ali okuplja i akademsku publiku koja na malom prostoru ima ponudu od 700 najznačajnijih knjiga svrstanih u 10 oblasti (istorija, sociologija, filozofija, psihologija, ekonomija, lingvistika, arhitektura i dizajn, vizuelne i scenske umetnosti, muzika, slobodno vreme).

Sastavni deo Festivala je izložba starih retkih knjiga iz fondova biblioteke Narodne banke Srbije i Muzeja iz Perasta (Gost festivala) kao i izložba grafičkog dizajna povodom 60 godina Fakulteta primenjenih umetnosti.iz Beograda.

U okviru stručnog programa i promocija koji se odvija sa sloganom Rro futuro, poseban akcenat je na značajnim godišnjicama ( 100 godina od završetka Velikog rata i 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa).

Prvog dana Festivala dodeljuju se nagrade:

1) za vredno reprint izdanje knjige čija vrednost i aktuelnost odoleva vremenu,

2) za knjigu koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi i

3) za knjigu koja ima trajnu vrednost ili ostvaruje važan naučni doprinos.

U ravnopravnoj konkurenciji su knjige izdavača, fakulteta, biblioteka, naučnih instituta, NVO sektora.

Ne promovišu se izdavači nego naslovi koji ostaju kao trajna vrednost.

Cilj je da se ukaže na relevantne naslove i sadržaje u izdavačkoj produkciji Srbije u oblasti humanistike, kulture i umetnosti, koji poštuju naučnu, istorijsku i umetničku istinu i ostaju kao trajno kulturno nasleđe pro futuro.

Uvažavajući multidisciplinarni pristup u društvenim i humanističkim naukama, „da umetnost ne može bez nauke“, ali i da nauka u novom kontekstu često koristi umetničke principe i prakse, neophodno je diferencirati komercijalno izdavaštvo od dela koja imaju trajnu vrednost u našoj nacionalnoj kulturi.

U ogromnoj produkciji izdavačkih kuća, biblioteka, fakulteta, naučnih instituta, medija i NVO sektora cilj je da se izdvoje, istaknu i promovišu dela koja imaju trajnu vrednost za kulturu i nauku.

Putem programskih sadržaja, prezentacija i radionica cilj je i da se podstaknu kreativni potencijali mladih bazirani na znanju, i temeljnim kulturnim vrednostima koje su od presudne važnosti za budućnost nacionalne kulture Srbije.

Prethodni tekst7 pisaca – ratnih reportera
Sledeći tekstOd Odiseja do Medeje: 10 grčkih mitova za pamćenje
Bolje od svih formalnih referenci određuju je redovi koje napiše i potpiše – oni su prava mera onoga što jeste. Lajt motiv - Pisanjem protiv kolosalnih banalnosti. Profil karijere: novinarstvo, Izdavaštvo, Public Relations, menadžment, marketing. Glavni i odgovorni urednik u izdavačkim kućama: Privredni pregled, Stylos Art-GK, CFP Apostrof, trenutno na poziciji generalnog sekretara UEPS-a. Stalna autorska rubrika “Biblioterapija” u časopisu Knjižar koja traje 18 godina i istoimeni blog. Konceptualno osmišljavanje i oblikovanje desetina edicija knjiga. Autor i priređivač knjiga: · Biblija na kesici za supu, Partenon, Beograd (2015) · Monografija „Naših dvadeset knjižarskih godina“, UKS, Beograd (2015) · Enciklopedijski rečnik građevinarstva i arhitekture, englesko/srpski, srpsko/engleski, Građevinska knjiga, Beograd, (2006, drugo izdanje 2008) · Sa zrnom soli (Mala enciklopedija velikih misli), Montena, (2003) · Leksikon stranih reči i izraza, JRJ, Zemun (osam izdanja) · Hajde svete budi dete, Montena, (2003). Dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

POSTAVI ODGOVOR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.