Još od februara 1986. godine, Pixar Animation Studios nam ulepšava živote svojim bajkovitim animiranim ostvarenjima. Najpre se pojavio pod imenom Graphics, da bi ga nešto kasnije kupio jedan od osnivača kompanije Epl, Stiv Džobs i dao mu sadašnje ime. Od 2006. Pixar je deo Kompanije Volt Dizni.

Neki od najpoznatijih dugometražnih animiranih filmovima su: U potrazi za Nemom, Priča o igračkama, Hrabra Merida, Voli, Automobili i mnogi drugi. Studio je osvojio mnogobrojne nagrade, među kojima su i dvadeset i jedan Oskar, tri Zlatna globusa i četiri Gremija.

Partly Cloudy (2009)

Izgleda da one priče o tome kako nastaju bebe, koje smo slušali kao klinci, i nisu daleko od istine. Da, decu donose rode, ali i one imaju svoje pomagače – oblake.Među tim vedrim i sjajnim oblacima nalazi se i naš glavni protagonista, oblak Gus koji je malo drugačiji od ostalih.

On je „specijalizovan“ za pravljenje malo opasnijih beba kao što su krokodili, jegulje, ježevi… Njega to čini pomalo nesrećnim, pokušava da napravi što lepšu bebu, ali kao da iz svakog narednog pokušaja ispadne nešto gore.

To još veće muke zadaje njegovom lojalnom prijatelju i partneru, rodi Pek, koji mora čak i da se brani od tih stvorenja i kome zadatak uopšte nije lak.

Na koji način će ovaj „sivkasti“ par uspeti da izađe na kraj sa svim opasnim bebama, pogledajte u narednih kratkih, ali slatkih pet – šest minuta.

Presto (2008)

Da li znate šta je sve potrebno za stvaranje magije? Slavnom mađioničaru Prestu su dovoljni jedan šešir, magični štapić i jedan zec.

Željan sjaja reflektora, aplauza ogromne publike i još veće slave, Presto se pojavljuje na sceni u punom sjaju, ali je zaboravio na jedan mali detalj da nahrani svog zeca Aleka.

Osvetoljubivi zec sada pravi novu „magiju“ ostavljajući mađioničara samog na sceni, uz pomoć šešira pravi nove skečeve provocirajući Presta, sve dok ne dobije ono što želi, a to je jedna sjajna, narandžasta šargarepa.

Ova dvojica kompanjona će nam u novih pet minuta objasniti kako funkcionišu posao i prijateljstvo zajedno.

For The Birds (2000)

Ovaj film nam donosi jedan topao, letnji dan i jednu, reklo bi se, sasvim poznatu priču iz naše svakodnevice.

Grupa malih, plavih ptica sletelo je na jednu žicu kraj puta, i dok su razgovarale o svojim svakodnevnim ptičjim temama, prekine ih dolazak jedne velike, nezgrapne ptice, koja bi da se druži s njima.

Ovoj grupici se to nije svidelo, međutim protiv sile se ne može. Ovaj veliki drugar im se pridruži, a malci ujedine svu svoju snagu u isterivanju ovog „neprijatelja“ iz društva.

Velika ptica sa osmehom prihvata to njihovo negodovanje i pušta ih na kraju da isteraju svoju nameru, ali ih tada stiže i slatka osveta za takvo ponašanje.

Ne znamo da li je ovaj film poučniji za decu ili odrasle, ali svakako vam predlažemo da vidite kako se ostaje bez perja.

Liffted (2006)

Znate ona jutra kada imate osećaj da vas sve boli, a da ne znate zašto? Pomislite da može da bude od neudobnog kreveta ili da ste nezgodno spavali, ali verovatno nikad niste pomislili da je neki vanzemaljac hteo da vas otme.

Tinejdž vanzemaljac pokušava svetlošću iz svog letećeg tanjira da otme jednog čoveka dok spava. Pred njim je kontrolna tabla, a pored njega njegov veliki mentor, strogi vanzemaljac koji ga posmatra i ocenjuje ovaj njegov pokušaj.

Ovaj mali vanzemaljac pokušava da izvuče čoveka kroz prozor, ali mu ništa ne polazi za rukom, koju god opciju da izabere. Kada stvar postane baš gusta, uleće mentor i spašava celu stvar, ali se priča ovog mladog vanzemaljca ipak ne završava toliko loše po njega.

Nadamo se da i vi imate čvrst san kao i čovek u ovom filmu, jer biste u suprotnom osetili ne tako prijatna vežbanja mladih vanzemaljaca u otimanju čoveka sa Zemlje.

Day and Night (2010)

Jedan Dan se budi i njegovo vreme počinje suncem, kukurikanjem petla, umivanjem, a zatim nastavlja sa obavezama koje ima svaki drugi normalan dan. Ali se desi da Dan naiđe na Noć.

Noć spava i trgne se iz sna kada vidi Dan. Ni jednom ni drugom nije jasno ko je ko i odakle se stvorio. Isprva se baš i nisu najbolje razumeli; osetili su se ugroženo, svako za svoje vreme.

Međutim, kada otkriju da oni poseduju iste stvari, ali u različitim verzijama, a povrh toga ih to oduševi, onda počinje njihova avantura upoznavanja i uživanja u zajedničkom vremenu. Čak budu oduševljeni i onim što jedan ima, a drugi ne.

Šta nam nosi Dan, a šta Noć – u sjajnih 6 minuta.

1 KOMENTAR

  1. Trenutno na HBO OD mogu da se odgledaju svi ovi i još mnogi drugi kratki prelepi filmovi.
    Moj apsolutni favorit je Lava koji je pritom fantastično sinhronizovan na srpski, ja sam ga sa decom gledala bezbroj puta. Ko nije gledao Lavu, ne zna šta je ljubav

POSTAVI ODGOVOR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.