Priroda nekad ume da bude vrlo darežljiva, pa da tako u jednoj osobi spoji dva velika umetnička talenta, na primer, književni talenat i slikarski talenat. Pisci slikari pored knjige kao medijuma imaju i platno. Često književna dela legendarnih pisaca zasene njihova slikarska dostignuća. Ima i onih, kod kojih je književnost i slikarstvo toliko isprepleteno, da se jedno bez drugog ne može posmatrati ni tumačiti. Takav je slučaj, recimo, sa čuvenim Vilijamom Blejkom. Kad pisci zamene reči bojama, kreativnost se ne zadržava samo u okvirima pisanja.

Šta se desi kad pisci uzmu slikarski kist u svoje ruke?

1. Viktor Igo

Viktor Igo je naslikao preko 4.000 slika. U početku, slikarstvo mu je bilo samo hobi, ali u periodu od 1848. do 1851. godine bavio se prvenstveno slikarstvom, pa tek onda pisanjem. Igo je radio uglavnom samo na papiru, tamnom olovkom ili mastilom, retko sa bojama. Mnogi u Igoovim slikarskim delima nalaze elemente nadrealizma i apstraktnog ekspresionizma.

Zanimljivo je da je Viktor Igo krio od javnosti da se bavio i slikarstvom, plašeći se da bi to moglo da ugrozi njegovu književnu karijeru. Međutim, svoje crteže i slike pokazivao je porodici i najbližim prijateljima. Njegove slike videli su i cenili umetnici poput Van Goga i Ežena Delakroe.

pisci slikari
„Grad pored jezera“, 1850.

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.