FEST se ove godine održava po 46. put, karte su u prodaji po nepromenjenim cenama, tako da je pred vama i nama samo jedna začkoljica – kojim filmovima posvetiti pažnju, i šta gledati?

Kraj februara i početak marta već godinama su rezervisani za gledanje ozbiljno dobrih, a nekada i najboljih, filmova godine iza nas. Iako je pre tri godine festival pametnom odlukom iz strogo revijalnog dobio i takmičarski karakter, i dalje smo u prilici da pobednike iz Kana, Venecije, Berlina ili one pak Oskarom ovenčane, gledamo u programskim celinama, van konkurencije.

fest 2018

Preporučiti nekom film je vrlo nezahvalan posao – morate dobro znati šta voli da gleda, koliko je spreman da eksperimentiše i da li redovno koristi usluge pirate baya, te je već dosta toga pogledao.

Šta pogledati na FESTu?

1. Call Me by Your Name

Preporuka nad preporukama – za one koji vole osamdesete, atmosferu filmova Vittoria De Sice i priče o prvim, ili ljubavima života, kao i za sve druge, jedan od ozbiljnijih zadataka je da pokušaju da nabave kartu za Call Me by Your Name (kod nas je ovaj film banalno preveden – Skrivena ljubav).

Ovo je, prema anketama, najtraženiji i najočekivaniji film, a već sada se može reći da će uvek nositi uz sebe opis kultni, i biti jedan od najljubavnijih filmova ovog vremena.

2. Trg

Preporuka za one koji vole nagrađene filmove – kanski pobednik je po pravilu najveći mamac. Ukoliko pri tom pokupi Zlatni globus i nominaciju za Oskara, izgleda da su svi ukusi zadovoljeni i da je neozbiljno to ne pogledati.

To se zove Trg i ostvarenje je čoveka koji nas je pre par godina vrlo oduševio filmom Turista. Robert Ostlund je ove godine bio u Srbiji, na Kustendorfu, gde je održao i sjajnu rediteljsku radionicu. Trg se bavi pitanjem položaja, relevantnosti i shvatanja umetnosti u savremenom svetu, na jedan uglavnom zabavan način (film traje dva i po sata, i ponekada se to zaista u toku gledanja oseti).

https://www.youtube.com/watch?v=zKDPrpJEGBY

3. The Shape of Water

Oskari još nisu dodeljeni, ali od nominovanih ostvarenja sve je skoro tu. Oblik vode (The Shape of Water), Giljerma Del Tora nije film za svakoga, ali svi koji su voleli Panov lavirint uživaće i ovog puta, u ljubavnoj priči neme devojke i čudovišta.

4. Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju

Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju (Three Billboards outside Ebbing, Missouri) Martina Mekdone pokupio je dosta nominacija, otvara ovogodišnji FEST, i za mnoge je jedan od najboljih filmova godine.

Ovaj, kao i takođe nominovani i nagrađivani Lady Bird Grete Gervig, klasični su primeri podžanrova nezavisne američke produkcije, prvi južnjačkog šarma, drugi slatke komedijice i možete ga mirne duše preskočiti.

5. Phantom Thread

Fantomska nit (Phantom Thread)  Pola Tomasa Andersona, u kojoj Danijel Dej Luis igra svoju poslednju filmsku ulogu, film je kojem ne bi trebalo reći ne.

6. Naši i ex-Yu filmovi na FESTu

Preporuka za one koji ne vole titl – u programskoj celini srpski film biće prikazano pet ostvarenja, od kojih je najzvučnije ime Dejana Zečevića (Četvrti čovek, Vojna akademija). On je snimio film Izgrednici, u kom je reč o, kako dostupan sinopsis kaže, tri studenta koji pokušavaju kroz eksperimente da dokažu kako naše društvo neumitno nazaduje, od reda ka anarhiji.

Tri reditelja imaju premijere, što na FESTu što u životu, i da se spisak zaokruži – stiže dugo očekivani O bubicama i herojima, film Petra Pašića.

Iz ex-Yu produkcije izdvajaju se Comic Sans Nevia Marasović, te Egzorcizam, Dalibora Matanića reditelja Zvizdana.

Kada bi trebalo birati samo jedan, rekla bih da okušate sreću sa Pašićevim filmom.

7. Za ljubitelje autorskog filma

Preporuka za one koji vole autorski film – novi filmovi Polanskog (Prema istinitoj priči), Fatiha Akina (Niotkuda), Kornela Mundrucua (Jupiterov mesec),  Malgožate Šumovske (Lice), Roskama (Vernost), kao i konačno novi film Mishelea Haznaviciusa, reditelja koji je pre pet godina osvojio svet filmom Artist, samo su neki od naslova koji ne mogu biti loši.

Mischele je snimio film o Žan-Liku Godaru, previranjima u njemu čuvenoj 1968. godini i vezi i braku sa tada sedamnaestogodišnjakinjom Anne Wiazemski, na osnovu čije autobiografije je i nastao scenario za ovaj film.

8. Dvostruki ljubavnik

Posebno ipak preporučujemo da se pogleda novi film Fransoa Ozona – Dvostruki ljubavnik.

Ozon, čije filmove imamo prilike odavno već da redovno pratimo na FAFu ili FESTu (Franc, Nova prijateljica, Mlada i lepa, U kući) i u njima neizmerno uživamo, sada je snimio film o devojci koja se zaljubljuje u svog psihoterapeuta, tj. u njega i njegovog brata blizanca, misleći da je to jedan isti čovek.

9. Za kraj – 3 u 1

I džoker preporuka ima super moć, pa tako umesto jednog, preporučuje tri ostvarenja. Jedan film tek treba da bude prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, u njemu igra Isabelle Huppert i to je razlog sam po sebi da se ovo ne propusti.

Drugi je dobacio čak do nominacije za Oskara, u kategoriji filmova van engleskog govornog područja. Zove se Fantastična žena (Una mujer fantastica), i u njemu gledamo sudbinu Marine, transeksualke, koja se suočava sa smrću čoveka kojeg je volela.

I nešto sasvim drugačije, iz domena dokumentarnog filma, u kom dominiraju priče o poznatima (Keriju Grantu, Vitni Hjuston, Morisiju i čini se najuspešnija ona o japanskom kompozitoru Rjuićiju Sakamotu) stiže iz Nemačke. Dokumentarac Hitlerov Holivud je priča o nacističkoj fabrici snova, iz koje za nešto više od jedne decenije izašlo oko 1.000 filmova.

Piše: Jelena Đurđić

2 KOMENTARI

  1. Prosto mi je neverovatno da su ovaj film preveli kao “Skrivena ljubav”. Zvuči kao španska sapunica. Sama sintagma Call me by your name je ključna u filmu. Zamenivši je ovim zaista banalnim imenom narušili su bitan trenutak i poentu u filmu. Ali ipak, zanemarite ovaj naslov i svakako ga pogledajte. Čak iako vam smetaju homoseksualni odnosi na filmu, oni su kao fizički čin nebitni u ovom filmu. Bitna su osećanja i njihova univerzalnost koju baš taj odnos muškarac-muškarac naglašava u filmu.

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.