Šta se dogodi kada se ukrste video igre, moderna tehnologija i internet sa književnošću i idejom heteronima?

sobakaisti

U zbiru i preplitanju svih ovih pojmova nastali su Sobakaisti, prvi umetnički pokret sastavljen od nepostojećih likova koji se u virtuelnom svetu ponašaju i oglašavaju kao pravi ljudi. Ukoliko znate da sobakaisti ne postoje, odnosno da su članovi ovog pokreta samo fikcionalni karakteri, to vam daje mogućnost da zaigrate litero-igru Sobakaisti, kako je njeni tvorci nazivaju.

Kako je nastao projekat Sobakaisti?

Projekat Sobakaisti (www.sobakaisti.org) je delo trojice prijatelja iz Gornjeg Milanovca: programera Nemanje Jelesijevića (30), dizajnera Mihaila Joksimovića (26) i idejnog tvorca Stefana Stefanovića (26).

Sama ideja za stvaranje Sobakaista javila se na početku 2014. godine kada je Stefan Stefanović, inspirisan idejom portugalskog pesnika Fernanda Pesoe, stvorio prve svoje heteronime i počeo da objavljuje različite tekstove pod njihovim imenima.

Glavnoj ideji su se ubrzo priključila i druga dva člana tima, pa je od sredine 2015. godine projekat dobio i svoju zvaničnu interenet prezentaciju i začetak litero-igre.

O čemu se tu radi?

Kao što se vidi i na zvaničnoj stranici sajta, projekat Sobakaisti se sastoji iz dva dela:

  • umetničkog pokreta Sobakaisti, u kojem su svi heteronimi
  • i litero-igre Sobakaisti, u kojoj su svi oni koji žele da se igraju.

Umetnički pokret je osnovan po uzoru na avangardne književne pokrete sa početka dvadesetog veka kakav je bio zenitizam u našoj književnosti. Kao i u svakom pokretu, Sobakaisti imaju svoj Manifest, koji možete pročitati na njihovom sajtu, a u kojem se ističe da svi oni postoje i rade zarad umetnosti.

Samo ime pokreta nastalo je od ruske reči собака (čitaj sabaka) što znači „pas“, a svi članovi pokreta u svom imenu imaju neku reč koja ih simbolično vezuje za ovu životinju. U pokretu postoji deset likova: Ivan Sobakov, Stefan Pas, Andrea Kane, Crni Ker, Jovan P. Brajović, Ema Šjen, Igor Repin, Predrag Šapa, Astor Lajka i Bluzdog, a svaki od njih ima svoju oblast interesovanja i umetnost kojom se bavi, tako da pored petoro pisaca, postoji i muzičar, fotograf, slikar, kao i jedan član koji snima spotove i reklame.

Pored radova koje sobakaisti objavljuju na zvaničnom sajtu, neki od njih imaju i svoje blogove na kojima se bave temama koje ih interesuju. Od svih njih, najpopularniji je blog „Šta slušam, a šta mi se dešava“, koji uređuje Andrea Kane, i koji se bavi muzičkim recenzijama, izveštajima sa koncerata i festivala, kao i hibridnim žanrom muzičkog putopisa.

sobakaisti

Pored Kaneovog bloga, tu je i Deveti oblak“, blog o stripu koji uređuje Stefan Pas, kao i „1000 reči za sliku“ koji vodi Predrag Šapa.

sobakaisti

Kako nam autori projekta navode, u pripremi su još dva bloga, jedan po imenu „Makaze“ koji će se baviti književnom kritikom i uređivaće ga Jovan P. Brajović i blog Astora Lajke koji će se baviti sviranjem na ulici (basking).

Andrea Kane – jedan od članova pokreta

Da biste što bolje shvatili kako funkcionišu heteronimi, obratićemo pažnju na jednog od najaktivnijih članova pokreta, a to je Andrea Kane.

U njegovoj biografiji piše da je rođen 1. jula 1989. godine u Deziju, u Italiji, a da živi u Studenjaku. Za sebe kaže da je večiti student na katedri za italijanski jezik, a da je navučen na muziku.

Pored svog bloga na kojem objavljuje muzičke recenzije, aktivan je i na drugim portalima za koje piše kao dopisnik ili kolumnista. Pod njegovim imenom je nedavno objavljena zbirka poezije Pleh orkestar, koja je ujedno i prva elektronska knjiga iz projekta Sobakaisti. Ovu knjigu možete besplatno skinuti sa njihovog sajta u okviru kategorije Izdavaštvo.

Za one koji ne znaju da je Andrea Kane jedan od heteronima idejnog tvorca projekta Sobakaisti, on se čini živim jer je aktivan i dostupan na socijalnim mrežama kao što su Fejsbuk, Tviter ili Instagram. Upravo to razlikovanje stvarnog i virtuelnog je u osnovi litero-igre Sobakaisti.

Kako se priključiti Sobakaistima?

Ako znate da su nabrojani članovi pokreta Sobakaisti samo heteronimi, odnosno nepostojeći, izmaštani likovi, preko drugog odeljka na sajtu, Igra, možete da se aktivno uključite u stvaranje priče o sobakaistima, ali i da promovišete svoj rad ili napravite saradnju sa nekima od njih.

Autori ističu da je platforma za pravu vrstu igre, nalik na klasičnu video igru, i dalje u razvoju, pa da za sada igranje može da se ostvari samo između drugih autora o kojima bi neki od sobakaista pisali.

Srećom, mogućnosti za to su velike, pa svako ko se profesionalno ili amaterski bavi fotografijom može da pošalje svoj rad za blog Predraga Šape „1000 reči za sliku“, što važi i za muzičare koji se obrate Kaneu u želji da dobiju recenziju svog albuma ili strip autorima koji žele da njihovi radovi budu promovisani na blogu „Deveti oblak“ Stefana Psa.

Turneja po Srbiji

Sobakaisti su nedavno završili svoju prvu turneju po Srbiji u kojoj su obišli oko dvadeset gradova od Vranja do Subotice. Na toj turneji kreator Sobakaista, Stefan Stefanović, putovao je od grada do grada i promovisao projekat i ideju, a u isto vreme skupljao je materijal i kao različiti heteronimi objavljivao tekstove i radove koje možete naći na više vebsajtova i blogova.

sobakaisti

Autori projekta ističu da je glavni cilj Sobakaista da okupi što više kreativnih ljudi i publike zainteresovane za umetnost kako bi se promovisale kulturne vrednosti našeg naroda, ali i delile i razmenjivale te vrednosti sa svetom.

Aktuelno kod Sobakaista

Radovi sobakaista se prevode na osam svetskih jezika, ali zbog nedostatka finansija i nedovoljno saradnika, taj proces se odvija jako sporo, pa autori priznaju da pravi izgled sajta i njegovo funkcionisanje tek treba da dođe, verovatno sledeće godine u avgustu, na dvogodišnjicu od pokretanja projekta.

Autori ističu da će svi radovi, od tekstova do muzike, uvek biti besplatni za publiku sa naših prostora i sve one koji govore naš jezik, a da će se naplaćivati samo oni radovi koji se prevode na jedan od osam jezika ili čija publikacija zahteva novčano ulaganje. Ceo projekat možete novčano podržati preko njihove Patreon kampanje ili kupovinom materijala koje prodaju na promocijama i putem sajta (bedževi, obeleživači za knjige, razglednice, majice, printovi…).

Dok se ne pojavi zvanična ili barem demo verzija Igre, možete se uključiti u projekat Sobakaisti na razne načine – deleći svoje radove sa njima, ostvarujući saradnju u budućim stvaranjima ili jednostavno kao publika, čitajući tekstove, slušajući muziku, gledajući spotove i fotografije.

piše: Boris Popović

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.