Natalija Todorović je urednica i voditeljka emisije Prvi korak na Elta televiziji, a ovaj njen projekat se od skoro proširio i na svet interneta, pa je pokrenut sajt, kao i vrlo aktivna stranica na Fejsbuku.

Čini se da nikada nije bilo teže biti roditelj nego u ovom savremenom dobu. Natalija Todorović svojim tekstovima i pričama pokušava da to promeni i svima olakša najzahtevniju ulogu na svetu – ulogu roditelja.

Natalija Todorović
Natalija Todorović

Usled hiperprodukcije nekvalitetnog sadržaja u svim medijima, teško je doći do pravih informacija koje će zaista biti korisne kako trudnicama tako i budućim i sadašnjim roditeljima. Međutim, sajt Prvog koraka donosi istinite i objektivne priče, bez copy-paste sadržaja, clickbait naslova i senzacionalizma.

Kako je to danas retkost, odlučili smo da Nataliji Todorović, koja se pre Prvog koraka bavila kulturom i umetnošću, postavimo par pitanja.

Može se reći da ste Vi naš „saborac“ jer ste dugo vodili i uređivali emisiju „Trenutak za kulturni kutak“. Šta mislite o kulturnoj sceni u regionu? Da li je Vaša emisija, poput našeg portala, pokazala da „nije sve tako crno“?

Često me znaju pitati zašto kultura? Kultura, nekultura – to im valjda sada dođe na isto. Gore grudi, dole talenat. Gore rumeni obrazi i neprivlačan osmjeh, dole ruke željne novih pobjeda. Emisijom sam željela da i onaj mali čovjek na koga su skoro svi već zaboravili, osjeti dašak kulturnog povetarca.

Željela sam da oni mladi umjetnici koji godinama njeguju svoj talenat izađu iz sjene. Željela sam da govorim o tome kako pojedine institucije kulture propadaju, gubi im se postojanje, a sve zbog činjenice da je tamo „neko“ zaboravio da bez istorije, kulture, našeg naslijeđa gubimo tlo pod nogama, propadamo, nestajemo, brišemo se, precrtavamo.

U svojim namjerama sam, donekle, i uspjela. Ipak, čini se da će kulturnoj sceni u regionu još dugo trebati da izađe iz potpunog mraka. Volje i želje za promjenama ima, ali je još uvijek mali broj ljudi kojima je interesantniji odlazak na predstavu nego gledanje rialiti sadržaja na TV kanalima.

Zbog čega ste krenuli sa uređivanjem emisije Prvi korak koja ima potpuno drugu tematiku?

Prvi korak
Prvi korak

Prije nepune tri godine postala sam majka djevojčice Une. Skoro cijelu trudnoću i mjesecima nakon poroda, bezuspješno sam na internetu pokušala da dodjem do kvalitetnih i zanimljivih informacija na temu roditeljstva i sve to sakupljeno na jednom mjestu. Prosto nisam imala vremena da satima lutam web stranicama u potrazi za odgovorima koji me interesuju.

Moja interesovanja tada su počela da plove drugim vodama, pa sam ja, jednostavno, odlučila samo da ih pratim. Kultura je moja prva simpatija i ljubav koju nikada neću zaboraviti.

A projekat Prvi korak je moj poslovni centar svijeta, pored koga želim zauvijek da budem uljuljkana.

Kome se obraća Prvi korak?

Prvi korak obraća se svima, a posebno trudnicama, budućim tatama i roditeljima predškolaraca. Govorimo o svim onim lijepim, ali i tužnim trenucima koje sa sobom nose trudnoća, porod i roditeljstvo.

Naši sagovornici su naši gledaoci koji pred kamerama Prvog koraka pričaju svoje životne priče. S druge strane, ne zaboravljamo ni stručnjake koji daju sve odgovore na pitanja savremenih roditelja.

Natalija Todorović
Natalija Todorović

Prvi korak se uspešno sa malih ekrana širi i na svet interneta, pa je skoro pokrenut sajt, kao i vrlo aktivni profili na društvenim mrežama. Koliko se novinarstvo promenilo u tom smislu u odnosu na preiod od pre 10 godina?

Ovim poslom počela sam da se bavim prije sedam godina. Recimo da tada nije bila praksa da televizija, web sajt i društvene mreže budu integrisane u jednu cjelinu. Danas se situacija potpuno promjenila.

Ukoliko su kući, gledaoci mogu pratiti Prvi korak putem malih ekrana svake subote na Elta televiziji. Ako su propustili neku od naših priča, mogu nas posjetiti na web stranici prvikorak.info ili istoimenoj FB stranici. Tu smo da pratimo sve njihove korake, kao i odrastanje mališana.

Koliko je danas teško praviti kvalitetne, istinite i korisne priče i raditi na starinski, objektivni, novinarski način, bez copy-paste sadržaja i senzacionalizma?

Ništa nije teško kada se puno voli. Prvi korak stvoren je na čvrstim temeljima. Priče biraju sami gledaoci i čitaoci. Mi dalje kontaktiramo stručnjake i roditelje te uz pomoć kamere, montaže i dobrog novinarskog teksta sve uokvirimo i šaljemo u eter.

(Visited 34 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.