Rembrant Harmenson van Rajn (1606-1669) jedan od najpoznatijih holandskih slikara. Za njegove radove se smatra da prikazuju izuzetno realistične opise ljudskih emocija sa svim njihovim varijacijama. Na slikama se, takođe, može primetiti i izuzetna upotreba senke i svetla.

Opus radova ovog holandskog slikara obuhvata preko 300 slika. Međutim, treba napomenuti da se za neke radove ne može tačno reći da li pripadaju Rembrantu, s obzirom na to da postoji veliki broj savršeno odrađenih falsifikata i imitacija.

Deset slika o kojima ćemo govoriti, predstavljaju najpoznatija Rembrantova dela koja su bitno uticala na slikarstvo XVII veka.

2. „Oluja na Galilejskom moru“

„Oluja na Galilejskom moru“, naslikana 1633. godine, dočarava nam Isusa koji smiruje olujno nevreme. Ovo jedino Rembrantovo delo sa prizorom mora je, na našu nesreću, izgubljeno već više od dve decenije.

Dva lopova prerušena u policajce su tokom devedesetih godina ukrali ovu sliku iz muzeja „Izabela Stjuart Gardner“ u Bostonu. Pored „Oluje na Galilejskom moru“, lopovi su, takođe, ukrali Rembrantov „Portret dame i gospodina u crnom“, kao i još jedanaest umetničkih dela drugih autora.

Totalna šteta iznosi 300 miliona dolara. 2013. godine FBI je objavio da zna ko se krije iza najveće krađe umetničkih dela u istoriji. Uprkos tome, ramovi ovih remek-dela su i dalje prazni.

Isus na Galilejskom moru, Rembrant

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.