Neke ljubavi koliko god bile velike i jake osuđene su na propast, da li zbog nečijeg straha da izrazi tu ljubav, uticaja okoline, ili možda jednostavno „nekome nije sudbina“ kako bi se u narodu reklo. Takve ljubavi su mnogo puta opjevane i te pjesme su često veliki hitovi. Jedan od takviih legendarnih hitova, koji se i danas sluša, je pjesma Bijelog dugmeta Selma.  Pjesma je snimljena 1974. godine, a iza nje se krije istinita priča o ljubavi.

Kako je nastala pesma Selma?

Naime, pjesmu Selma je 1949. godine napisao pjesnik i humorista Vlado Dijak posvetivši je djevojci u koju je bio zaljubljen, Selmi Borić. Kako je Selma ispričala u jednoj emisiji, ona se sa Vladom upoznala 1945. godine, kada je imala samo  16 godina. Vlado je već tada pokazao simpatije prema njoj. Selma je rodom iz Zenice, ali je u školu išla u Sarajevo. Često je vikendom putovala kući vozom i jedanput je Vlado sreo na tom putu. Ponudio se da joj ponese mali, tamnocrveni koferčić do željezničke stanice.  Ispratio je u voz, prozor pored kojeg je sjela bio je razbijen. On joj je dobacio: „Selma ne naginji se kroz prozor“.

Nakon tog susreta, Vlado Dijak je napisao pjesmu, a Selma nije znala da je takav utisak ostavila na njega.  Tek joj je 1962. njen otac poslao novine u kojima je bila objavljena pjesma Selma. Niko od kolega joj nije vjerovao da je ona baš ta Selma o kojoj se pjeva. Prvi put Selma je čula tu pjesmu u izvedbi Bijelog dugmeta 1975. godine u koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“.

selma borić
Selma Borić

U jednoj emisiji Selma je izjavila kako Vlada njoj nikada konkretno nije izjavio ljubav, samo je zadivljeno gledao, rastali su se, a nikad se čak nisu ni poljubili. Možda je ta ljubav svoj vrhunac doživjela baš u toj pjesmi. Možda će slušajući legendarnu pjesmu Bijelog dugmeta jedan Vlada ipak odlučiti da kaže svojoj Selmi ono što osjeća, kada to već nije mogao Vlada Dijak.

Jedno je sigurno – Vlada Dijak i njegova voljena Selma Borić zauvijek će živeti kroz ovu pjesmu.

Tekst pesme Selma:

Selma
Putuje na fakultet
Ona putuje, ja kofer nosim
Molim
Težak je al pošto njen je lično
Ja i taj kofer volim

Selma, Selma, zdravo, Selma
Putuj, Selma
I molim te, ne naginji se kroz prozor

Selma
Na ulasku u voz ti htjedoh reć
Nešto nježno, što izaziva
Pozor
Al rekoh samo zdravo, Selma
I molim te ne naginji se kroz prozor

(Visited 268 times, 1 visits today)

1 KOMENTAR

  1. Докле ће више у српском језику да се користи неправилно „изведба” уместо правилног „извођење”?!

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.