Čuvari (The Keepers) je sedmodijelna američka mini-serija u produkciji Netflix-a, pod rediteljskom palicom Rajana Vajta. Serija se bavi pozadinom ubistva časne sestre Keti Seznik u Baltimoru 1969. godine.

Sestra Keti je bila omiljena u katoličkoj srednjoj školi Keough, gdje je predavala engleski jezik. Nestala je 7. novembra 1969. godine, a njeno beživotno tijelo pronađeno je dva mjeseca kasnije. Paralelno sa njenim nestankom, tačnije četiri dana kasnije, dolazi do ubistva dvadesetogodišnje Džojs Maleki, zbog čega baltimorska policija dobija indicije da je u pitanju serijski ubica na dijelu.

Oba slučaju ostaju neriješena dugi niz godina, a paučinu koja se nakupila razbija nekadašnja učenica sestre Keti, u pravnoj praksi poznata kao Jane Doe, koja se oglasila 1990. godine sa optužbama za seksualno zlostavljanje na račun tadašnjeg kapelana srednje škole Keough, Džozefa Maskela.

Taj momenat je krucijalan za dalji razvoj priče, jer ono što počinje kao šokantno ubistvo dvije mlade žene postaje priča širih, maltene globalnih, razmjera.

Čuvari (The Keepers) By Source (WP:NFCC#4), Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=54344219
Čuvari (The Keepers), By Source (WP:NFCC#4), Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=54344219

Priča o jednom vremenu, koje je, nažalost, relevantno i u današnjem savremenom društvu; priča o jednom represivnom sistemu, gdje pojedinac biva diskriminisan, sa ciljem sprječavanja njegovog daljeg učešća u javnom životu zajednice i na kraju, što je najvažnije, topla priča o donkihotovskoj borbi ljudi koji su u određenom trenutku svog života prošli golgotu, ali su skupili hrabrost da godinama kasnije javno progovore o svemu i bore se, ne samo za svoju pravdu nego i za pravdu onih koji to više nisu u mogućnosti.

Edukativna uloga Čuvara

Rajan Vajt je iskusan producent i režiser dokumentarnog programa i odlično zna kako da odabere i upakuje kontroverznu priču, sa emotivnom pozadinom, a da to nijednog momenta ne izgleda jeftino.

To je pokazao svojim prethodnim radom, prije svega u The Case Against 8, za koji je dobio rediteljsku nagradu na Sundance filmskom festivalu i Emi nominaciju.

U Čuvarima, on se koristi psihologijom manipulacije, gdje svaku epizodu završava takozvanim cliffhangerom, koji biva objašnjen već u prvim minutima sljedeće epizode. Kroz seriju se smjenjuje širok dijapazon likova, koji daju dinamiku čitavoj priči.

Retrospektivno, vidimo sestru Keti, Džojs Maleki, nekadašnje učenice srednje škole Keough, ali i pripadnike zakona, koji se prisjećaju rada na riješavanju ova dva ubistva.

Ono što je možda i najimpresivnija karika ovog serijskog programa jeste činjenica da tjera na kritičko razmišljanje, tako da se u jednom momentu gledalac osjeća kao detektiv koji dolazi do zaključka da postoji mogućnost da je ubistvo Džojs Maleki u stvari samo spinovanje sa slučaja nestanka i ubistva sestre Keti.

Sa druge strane, tu je i empatija sa tragedijama koje su zadesile ljudske živote i obilježile ih zauvijek. Pored emocionalne dimenzije koja karakteriše seriju i zbog koje će vas proganjati danima nakon što je završite sa gledanjem, tu je i ona, možda i važnija, edukativna funkcija, gdje se za slučaj pročulo i izvan granica Baltimora, zbog čega su se već preduzeli određeni koraci za njegovo riješavanje, koji bi možda u budućnosti spriječili da se nešto ovakvo ikada ponovi.

Sedam sati emocionalnog rolerkostera

Kada sam počeo sa gledanjem ove serije bio sam jako uzbuđen, sa jedne, i jako skeptičan, sa druge strane, prvenstveno zbog prethodne, po mom subjektivnom nahođenju, prehvaljene Netflixove dokumentarne serije, Making a murderer.

Međutim, ono što se desilo nakon samo jedne odgledane epizode Čuvara mi se rijetko dešava, čak i danas, kada je serijska ponuda nikada raznovrsnija, i u tom kvantitetu, nikada kvalitetnija. „Bindžovao“ sam svih sedam epizoda u jednom dahu, jer se ova serija može samo tako gledati i nikako drugačije.

Piše: Jovan Čarapić

(Visited 137 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.