Ukoliko ste se ikada pitali koja je serija sa najdužom tradicijom u žanru naučne-fantastike, odgovor je Doctor Who. BBC je počeo sa emitovanjem 1963. godine i sa pauzama nastavlja i dan-danas.

Glavni lik serijala je Doktor, vanzemaljac sa planete Galifreja i pripadnik rase Vremenskih Lordova (engl. Time Lords). Zajedno sa raznim saputnicima (uglavnom ljudske rase), Doktor putuje kroz vreme i čitav univerzum, usput se boreći sa različitim čudovištima i preprekama, kako bi spasao civilizacije od opasnosti.

Putovanje kroz vreme mu omogućava njegov svemirski brod TARDIS (akronim za Time And Relative Dimensions In Space). Spoljašnjost TARDIS-a izgleda kao plava britanska policijska govornica iz 1950-ih, čest prizor u Britaniji u vreme kada je snimanje serije počelo. Funkcija ovakve govornice bila je da se svakoj osobi pruži mogućnost da brzo i besplatno stupi u kontakt sa policijom ukoliko je u nevolji.

Doctor Who serija
Poslednji Doctor Who

Originalna ideja pisaca je bila da ovo bude edukativni program za decu, kako bi im se bolje predstavila istorija, ali iz te ideje je proisteklo mnogo više. Deca (a i odrasli) su se suočili sa vanvremenskim herojem, uzorom od kojeg se može mnogo naučiti.

Kada su pravili ovog posebnog heroja, nisu mu dali pištolj, već šrafciger da popravlja stvari.
Nisu mu dali tenk niti ratni brod niti ratnu letelicu, već su mu dali govornicu iz koje se poziva pomoć.
I nisu mu dali supermoć niti šiljate uši niti toplotni zrak.
Dali su mu dva srca.
I to je neverovatna stvar; nikada neće doći vreme kada nam neće biti potreban heroj kao što je Doktor.

Stiven Mofat, jedan od pisaca serijala

Drugačije mogućnosti Doctor Who-a

Kao što je već pomenuto, Doktor pripada rasi Vremenskih Lordova koji su, samo na prvi pogled, slični ljudima. Oni su jedna od najstarijih i tehnološki najmoćnijih rasa u Doctor Who univerzumu. Jedinstveni su po mnogo čemu, kao što su dva srca, velika mudrost, nelinearna percepcija vremena, posebno matematički precizno pismo, itd. Iako poseduju popriličan broj fascinantnih sposobnosti, jedna od njih se treba izdvojiti i dodatno objasniti, a to je regeneracija.

Regeneracija podrazumeva sposobnost Vremenskog Lorda da, u situaciji umiranja, u potpunosti promeni svoje telo i ličnost kako bi se spasio i nastavio da živi. Verovatno je prvo pitanje: „Da li je on onda ista osoba ili ne?“, a odgovor: „I da i ne.“

Serija Doctor Who i njen psihološki aspekt

Kako bismo ovo razumeli, moramo se upoznati prvo sa prirodom pojma o sebi. Vilijem Džejms je opisao osnovni dualizam naše percepcije samih sebe. Kao prvo, pojam o sebi se sastoji od naših misli i verovanja o sebi („spoznato“, „mene“); drugo, mi smo takođe aktivni obrađivač informacije („spoznavalac“ ili „ja“).

U savremenim terminima, svesnost o sebi podrazumeva sadržaj (pojam o sebi, naše znanje o tome ko smo) i sam čin razmišljanja o sebi (samosvesnost). Ova dva aspekta se usklađuju kako bi stvorili celovit doživljaj identiteta.

Jasno je da se razvojem i sazrevanjem pojam o sebi menja i postaje sve složeniji. On se razvija oko druge godine života i kod dece je konkretan i odnosi se na jasne, lako uočljive odlike (npr. pol, omiljene igračke i hobiji). Kako rastemo, manje naglašavamo fizičke odlike, a više psihološka stanja i naša viđenja onoga što drugi misle o nama. Ovakva promena prati razvoj naših kognitivnih sposobnosti.

Međutim, šta se dešava kada odrastemo i više nema promena kognitivnih stadijuma? Da li to znači da više ne prolazimo kroz promene? Naravno da ne.

Nova saznanja iz psihologije i srodnih nauka koje se bave ljudima, sve više pokazuju da je determinizam početnih psiholoških teorija, kao što je, na primer, psihoanaliza, pod sve većim znakom pitanja. Može se doći do zaključka da je promena jedina konstanta u psihičkom i fizičkom svetu.

Problem sa ovime jeste što smo spremni da odbacujemo promenu zbog mnogobrojnih razloga. Ako smo je uopšte svesni, skloni smo da je okarakterišemo kao nešto što nije dobro i da poričemo njeno postojanje. Jedan od mogućih uzroka jeste naša (često nesvesna) iracionalna želja da kontrolišemo svet oko nas.

Promena predstavlja nepoznato polje, izlazak iz zone komfora, trenutak u kojem gubimo moć i osećamo strah. Na ovaj način, asociramo negativne emocije i misli sa nečim što je sasvim prirodno, čak i korisno.

Sve mora nekada da se završi.
Inače nikada ništa drugo ne bi počelo.

Doktor

Poslednja regeneracija

U duhu ovakvog tumačenja nečega što je svakodnevno i uobičajeno, jesu bile i reakcije publike na vest da će, nakon 55 godina i dvanaest regeneracija muških Doktora, 13. regeneraciju glumiti žena (Džodi Vitaker).

Iako ovo nije prvi put da su pisci serije razmatrali da promene pol Doktora (što je takođe jedna od genijalnih sposobnosti Vremenskih Lordova), susreli su se sa podeljenim mišljenjem javnosti i raznolikim reakcijama na društvenim mrežama.

Našavši se pred nečim što je potpuno novo i neočekivano, određeni broj pratilaca serije je potisnuo pouke kojima je Doctor Who pokušavao da nas nauči svih ovih godina. Kroz svaku regeneraciju, Doktor je bio heroj i branilac pravde, jednakosti, ravnopravnosti i istine. Uopšte nije važno kojeg je pola, uzrasta, da li ima smisao za humor ili pak koristi sarkazam kao glavni metod komunikacije, da li nosi Starke ili leptir-mašnu i fez; Doktor će uvek biti doktor – ljudski nesavršen uzor, na misiji da pomogne svima kojima može.

Svi smo na kraju priče. Potrudi se da tvoja bude dobra.

 Doktor

I baš kao što ne treba da se plašimo promene koja će zadesiti Doktora na jesen u novoj sezoni, isto tako ne treba da okolišamo kada je osetimo kako se dešava nama. Promena je prirodna; omogućava bolje prilagođavanje na uslove sredine u kojoj se nalazimo. Pomaže nam da shvatimo stvari koje nikada pre nismo iskusili, da razumemo i empatišemo sa ljudima koji nisu slični nama; širi vidike i pruža nova znanja.

Bez promene nema rasta i razvoja.

Kada razmisliš o tome, svi se menjamo.
Svi smo drugačiji ljudi kroz ceo svoj život.
I to je u redu, to je dobro, moraš da nastaviš da se krećeš sve dok se sećaš svega što si nekada bio.
Kunem se, neću zaboraviti ni jedan trenutak ovoga, ni jedan dan.
Uvek ću se sećati kada je Doktor bio ja.

Doktor

(Visited 100 times, 1 visits today)

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.