Svako od nas je barem u jednom trenutku svog života naleteo na ime čuvene porodice Mediči (Medici), ali to svakako nije bila puka slučajnost jer je gotovo nemoguće zaobići ovu firentinsku porodicu kada se govori o bankarstvu, uspešnom političkom vladanju i osvajanju, kao i humanizmu i renesansi.

Porodica Mediči je prvenstveno poznata po svom široko rasprostranjenom bankarskom sistemu, budući da je bankarstvo bila primarna delatnost svih članova ove loze. O velikom bogatstvu, kao i političkoj moći, svedoči činjenica da su Medičijevi vladali Firencom od 14. do 18. veka.

Snažna i nesalomiva bankarska porodica iznedrila je znamenite predstavnike i vladaoce koji su, pored porodičnog posla, bili ljubitelji i poštovaoci umetnosti. Okupljali su oko sebe ugledne umetnike svog vremena, bili njihovi pokrovitelji, sklapali brojne političke saveze, otvarali škole, podizali katedrale – preoblikovali Firencu po svom ukusu i napravili od nje vrsno umetničko delo.

Međutim, u životu porodice Mediči nije sve uvek bilo idealno i sjajno. Velika moć za sobom povlači rizike i brojne neprijatelje, što je najbolje prikazano u italijansko-britanskoj seriji Mediči: Gospodari Firence.

Prva sezona serije (druga sezona se još uvek snima) izašla je 2016. godine i sadrži osam epizoda koje prate život firentinske porodice prepun intriga, spletki, nesrećnih ljubavi, ali i lepih trenutaka propraćenih prelepim pejzažima Toskane.

Centralna ličnost je Kozimo Mediči kojeg glumi Ričard Maden (publici poznat po ulozi Roba Starka iz serije Igra prestola), a uloga Đovanija Medičija, osnivača i patrona porodice, dodeljena je dvostrukom dobitniku oskara, Dastinu Hofmanu. Glumačku ekipu čine i Anabel Šoli, Stjuart Martin, Valentina Bel, Leks Šrapnel i mnogi drugi.

Radnja serije se odigrava u Firenci, a godina je 1429.

Ko je bio Kozimo Mediči?

Serija počinje scenom smrti Đovanija Medičija koji u svom vinogradu jede otrovano grožđe. Potraga za ubicom čini glavni zaplet serije, a do razrešenja dolazi tek u poslednjoj epizodi. Kreatori i producenti serije su ovde izmenili istoriju, budući da je Đovani Mediči umro prirodnom smrću 1429. godine.

Međutim, to ne umanjuje značaj serije jer autori nisu imali za cilj da gledaocima prikažu dokumentarac o porodici Mediči, već su se u svom radu vodili parolom „šta bi bilo kad bi bilo“.

Kozimo Mediči nasleđuje svog oca i postaje glava porodice, a preko flešbekova, koji radnju vraćaju dvadeset godina unazad, vidimo kakav je naslednik bio u mladosti, kao i kakav je odnos imao sa svojim ocem. Stalno premeštanje radnje iz prošlosti u sadašnjost, i obrnuto, omogućava nam da pratimo sazrevanje i razvoj Kozima Medičija, od naivnog slikara pa sve do odličnog političara i bankara.

Naime, maldi Kozimo želi da postane umetnik, redovno slika i pravi skice, za razliku od svog mlađeg brata Lorenca koji uživa u porodičnom bogatstvu. Međutim, Đovani ima drugačije planove za Kozima u kojem vidi potencijalnog naslednika banke i vrhovnog vođu Firence.

Mladi Kozimo je u potpunosti u senci svog oca koji mu zabranjuje da se bavi umetnošću, podmićuje mladu seljanku da nestane iz života njegovog zaljubljenog sina, a potom sklapa brak iz interesa sa aristokratskom porodicom Bardi. Đovani sve to čini sa ciljem da porodica Mediči postane jedna od vodećih u Firenci, ali svojim postupcima ujedno uskraćuje slobodu svom sinu.

Naravno, postupke svog oca Kozimo ne prihvata rado i redovno mu se protivi, ali ipak na kraju ostaje odan svojoj porodici.

Ričard Maden i Dastin Hofman su uspeli da na fenomenalan način prikažu odnos oca – spremnog da uskrati sreću i ljubav svojim sinovima zarad sticanja političke moći – i sina rastrzanog između onoga što želi i što mora da uradi.

Došavši na čelo porodice Kozimo se pokazuje kao odličan bankar, ali njegova ljubav za umetnošću ne jenjava. Istorijski Kozimo Mediči bio je poznat kao pokrovitelj umetnika Donatela, što je i prikazano u seriji. Naime, Kozimo u svojoj mladosti upoznaje Donatela koji ga podučava, a samo par godina kasnije čuvena statua Davida krasi vrt Medičijevih.

Takođe, Kozimo pokreće akciju izgradnje kupole poznate firentinske katedrale Santa Marija del Fjore i taži arhitektu za takav posao. Tom prilikom se uvodi lik genijalnog Filipa Bruneleskija koji uspeva da reši arhitektonski problem podizanja kupole bez rizika da će se cela katedrala srušiti. Iako lišen umetnosti u mladosti, Kozimo pomoću svog bogatstva uspeva da nadoknadi tu prazninu podržavajući i finansirajući umetnike i njihove ideje, a samim tim uvodi renesansu na velika vrata.

Međutim, Kozimo je, poput svog oca, bio odličan bankar i političar, što se može videti u svakoj epizodi gde uspeva da nadmudri svog glavnog protivnika koji neumorno pokušava da umanji moć i ugled porodice Mediči.

Porodica Albici – politički neprijatelji

Glavni negativac u seriji je Rinaldo Albici kojeg je kao beskrupoloznog zlikovca željnog moći i slave maestralno dočarao glumac Leks Šrapnel. U svakoj od osam epizoda serije Rinaldo Albici pokušava na sve moguće načine da uništi, protera i preuzme vlast porodice Mediči, ali mu to ne polazi uvek za rukom.

Odakle toliko neprijateljstvo? Porodica Albici (Albizzi) je bila na čelu oligarhije bogatih porodica koje su vladale Firencom. Kako je popularnost i bogatstvo porodice Mediči sve više raslo, Albici su postali njihovi glavni neprijatelji.

Takođe, ono što je najviše smetalo porodici Albici je činjenica da Medičijevi nisu bili patricijskog već plebejskog porekla – porodica čiji je osnivač isprva bio samo običan trgovac. Sve je to odlično prikazano u seriji. Kada se vratimo dvadeset godina unazad u vreme kada je Kozimo bio samo mladić, vidimo kako Đovani promišljeno i postupno izgrađuje svoj put do slave i polako postaje trn u oku porodici Albici.

Do ključnog razdora između ove dve porodice, kada postaje jasno da je došlo vreme Medičijevih, dolazi usled izbacivanja porodice Albici iz firentinske vlade (Signoria) zbog bankrotstva. Iza toga stoji Kozimo kome je u poverenju tadašnji prijatelj Rinaldo Albici otkrio da njegova porodica loše posluje.

Mladi Kozimo, ne znajući očeve namere, saopštava novost Đovaniju koji koristi ovu dragocenu informaciju. Dolazi do pucanja prijateljstva između Kozima i Rinalda i započinje rivalstvo. Rinaldo koristi svaku priliku da Kozima optuži za zelenaštvo, rušenje morala i tiraniju, a ne preza od organizovanja spletki i prevara.

Kozimo uspeva da se, poput pravog makijaveliste, pokaže kao lav spreman da zaplaši neprijatelje i lisica koja i te kako dobro poznaje zamke i pravila prljave igre. Ma koliko bio inteligentan i snalažljiv Kozimo ne može sam da se izbori sa neočekivanim problemima i događajima, te važnu ulogu u njegovom životu igra Kontesina Bardi.

Žene Kozima Medičija

Jedina osoba u čije namere, odanost i požrtvovanost Kozimo Mediči nije posumnjao, jeste bila njegova supruga Kontesina Bardi. Bankarska porodica Bardi važila je za jednu od najmoćnijih u Firenci, ali finansiranje engleskog kralja Edvarda III koštalo ih je bankrotstva.

Uprkos lošoj finansijskoj situaciji, Bardi je i dalje bilo ugledno ime u Firenci. Kako je na Kozimu Medičiju ostao zadatak da proširi i poveća slavu svoje dinastije, bila mu je potrebna supruga sa dobrim imenom i reputacijom. Đovani Mediči koristi priliku i sklapa brak za svog sina sa Kontesinom.

Kozimo, koji je u to vreme bio strasno zaljubljen u mladu seljanku Bjanku, očev postupak prima, naravno, sa negodovanjem. Kontesina je u vreme sklapanja braka takođe bila zaljubljena u drugog mladića, ali povoljan finansijski dogovor između njenog oca i Đovanija primoraće je da postane jedna od Medičijevih.

Iako oboje gaje emocije prema drugima, prilikom prvog susreta primetna je hemija između njih koja samo nagoveštava buduću veliku ljubav. Kontesina je uvek tu da posavetuje Kozima i pruži neophodnu podršku, ona je oslonac bez kojeg bi porodica Mediči propala. Kontesina je ta koja zavodi red u svom domu, stara se o svom sinu i čitavoj porodici. O tome koliko voli svog supruga govori scena gde Kontesina na belom konju upada u firentinsku vladu i traži izgnanstvo za svog muža kako bi ga spasila sigurne smrti.

Takođe, Kontesina aktivno učestvuje u političkim i bankarskim poslovima, ali su jako male šanse da je tako zaista bilo. Kreatori serije su tu opet pribegli menjaju istorijskih činjenica. Žene u 15. veku nisu imale prava na aktivno učešće u politici i drugim javnim poslovima, već je njihov jedini zadatak bio da vode domaćinstvo i odgajaju decu. U seriji to je samo jedna od delatnosti Kontesine Bardi koju je, kao snažnu i borbenu ženu, prikazala britanska glumica Anabel Šoli.

Pored Kontesine sa kojom se redovno raspravlja i svađa, ali ipak neizmerno voli, u životu Kozima Medičija se pojavljuje još jedna žena – Madalena. Kozimo i Madalena imaju zajedničko interesovanje – umetnost. Svoju ljubavnicu, koju je dobio na poklon prilikom svog izgnanstva u Veneciji, Kozimo podučava kako da crta i to je ono što ih sve više zbližava. Istorijski podaci potvrđuju da je Madalena postojala, kao i da je nosila Kozimovo dete.

Serija prikazuje taj momenat, a Kontesina, iako strašno ogorčena i besna na svog supruga, donosi odluku da Madalenino i Kozimovo dete odgaja kao svoje, u krugu porodice Mediči. To pokazuje veličinu jedne žene koja je spremna da oprosti i ispravi greške svog supruga.

serija mediči
Seriji Mediči

Firentinska porodica Mediči dosta podseća na dobro poznatu italijansku porodicu Korleone iz nagrađivane filmske trilogije Fransisa Ford Kopole – Kum. Ono što ih čini sličnim jesu dominantne očinske figure, brojni članovi porodice koji se uvek drže zajedno, staraju jedni o drugima, vode računa o napredovanju porodičnog posla, bore protiv uzajamnih neprijatelja, a izdajnike proteruju iz svojih redova.

Prva sezona serije Mediči: Gospodari Firence pokazuje koliko je put do slave i apsolutne dominacije opasan, trnovit i turbulentan, da svaki uspeh iziskuje velike žrtve i gubitke. Mnogi su okarakterisali ovu seriju kao dobar način da se utroši vreme pri čekanju nove sezone Igre prestola. Druga sezona donosi potpuno novu glumačku ekipu, a centralna ličnost je Lorenco Veličanstveni, unuk Kozima Medičija. Pored Danijela Šarmana i Bredlija Džejmsa, u drugoj sezoni glumi i Šon Bin za kojeg se svi iskreno nadaju da neće izgubiti život u prvoj epizodi.

(Visited 127 times, 4 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.