Serija The Leftovers (Ostavljeni), nastala je u produkciji kanala HBO, na kome se i emitovala od juna 2014. do juna 2017. godine. Podeljena je u tri sezone sa ukupno 28 epizoda. Serija je nastala po motivima istoimene knjige Toma Perote, koji je zajedno sa Dejmonom Lindelofom napisao scenario. Glavne uloge igraju Džastin Turou, Keri Kun, Kristofer Eklston, Ejmi Breneman, En Daud, Liv Tajler…

Ko su Ostavljeni?

Nešto što je promenilo svet dogodilo se 14.10.2011. godine. Dva posto čitavog čovečanstva je nestalo, iščezlo, isparilo naočigled njihovih bližnjih. Niko ne zna šta je uzrok nestanka, ni po kom je principu odabrano tih 2% (ne)srećnika. Da li je to Božja volja? Slučajnost? Prirodni fenomen? Da li nestali imaju išta zajedničko? Jesu li otišli na bolje mesto? Hoće li se vratiti?

Serija The Leftovers
Serija The Leftovers, izvor slike: YouTube screenshot https://www.youtube.com/watch?v=rKtgMEKMoiU

Nauka, religija, državna rukovodstva nemaju odgovore ni na jedno od ovih pitanja, što svet u kome se dešava radnja serije dovodi do postapokaliptičnog stanja. Za razliku od Pobesnelog Maksa i sličnih filmova, ovde se u postapokaliptičnom stanju ne nalaze države i institucije nego sam čovek, njegova osećanja i međusobni ljudski odnosi.

Ljudi su zbunjeni i uplašeni pojavom koja je potpuno nepoznata, a što je još gore, ne mogu je kontrolisati ni predvideti da li će se i kada će se opet desiti. Jer kako reče Bulgakov: Da, čovek je smrtan ali nije u tome sva nevolja. Loše je to što je on ponekad iznenada smrtan.

U tim mutnim vremenima, raspadaju se porodice, klimaju se svi duhovni autoriteti, javljaju se razni opskurni likovi koji sebe proglašavaju za proroke, pojavljuju se sekte koje nude odgovore ili utehu.

Likovi u seriji The Leftovers

Radnja serije počinje nekoliko dana pre treće godišnjice iznenadnog nestanka. Glavni lik, Kevin Garvi, šef je policije u Mepltonu, malom idiličnom gradiću nadomak Njujorka. Pored napora da održi red u gradu, ima još većih problema da održi red u svojoj glavi usled psihičkih problema koje je nasledio od oca, njegovog prethodnika na mestu šefa policije. Bitku za održavanje reda u porodici je već izgubio, jer mu se žena pridružila sekti koja ima vrlo neobične poglede na svet, gubi povezanost sa ćerkom, a sina nije video duže vreme.

Glavni ženski lik je Nora Durst, koja je 14.10. izgubila muža i dvoje dece, što je na nju ostavilo neizbrisiv pečat sa kojim nastavlja život. Njen brat je sveštenik u lokalnoj crkvi, čovek koji nije odustao od svoje vere zbog koje je spreman da se žrtvuj, i kojom pokušava da probudi druge ljude koji su zaspali posle 14.10.2011.

Tokom serije likove ćemo sretati u najrazličitijim situacijama – njihove stare rane u sukobu sa novim životom, stare ideale u sukobu sa novim svetom, ljubav u sukobu sa apatijom. Vera u sukobu sa nihilizmom stvoriće kultne scene koje se mogu gledati iznova.

Ne treba zaboraviti ni odličnu muziku u seriji. Kompozitor je Maks Rihter, a pored njegovih odličnih kompozicija seriju upotpunjavaju pesme najrazličitijih žanrova, od džeza preko francuskih šansona, repa do rokenrola i teškog metala. Od Nine Simon, crkvenih horova i Šarla Aznavura, do Metalike i Slejera.

Ako je zadatak umetnosti da prodrma konzumenta i natera ga na razmišljanje onda je ova serija prava umetnost jer ćete posle svake epizode postavljati sebi nova pitanja.

(Visited 283 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.