Svet umetnosti skandalozne ljubavne afere pogađale su često. Iz današnjeg ugla posmatrano, skoro da ništa od ovoga ne deluje toliko skandalozno. Međutim, ako se udaljimo i pokušamo da zamislimo periode u kojima se sve to dešavalo, moći ćemo bolje da shvatimo šta je to uznemiravalo smerne građanske duhove.

Predstavljamo vam neke od ljubavnih priča iz sveta umetnosti koje su u svoje vreme bile prilično šokantne.

Man Rej i Kiki de Monparnas

Kiki de Monparnas je bila, u najmanju ruku, slobodan duh. Kao tinejdžerka počela je da pozira naga i bila je čest gost pariskih kafea i noćnih klubova. Fotografa Mana Reja privukao je njen boemski život, te je Kiki postala ne samo njegov model nego i ljubavnica.

Iako u vreme kada je upoznao Kiki više nije bio sa belgijskom pesnikinjom Adonom Lakroa, Man je još uvek zvanično bio oženjen. Kasnije je ostavio i Kiki i prešao na mlađi model Li Miler, ali pre nego što ju je ostavio stvorio je nekoliko dela sa njom kao modelom, uključujući i čuveno delo Engrova violina.

Pablo Pikaso i Marija Tereza Valter

Dobro je poznato da je Pablo Pikaso bio „ženskaroš“. Upoznao je Mariju Terezu kada je ona imala svega 17 godina, a on 45 godina. Brzo i ozbiljno se zaljubio u ovu mladu lepoticu koja je inspirisala mnoga njegova dela.

Zašto je ova ljubavna afera bila toliko skandalozna, osim razlike u godinama? Pikaso je bio oženjen Olgom Koklovom, koja nekoliko godina nije znala za ovu aferu, a sa Marijom Terezom je imao i dete.

Pablo Pikaso i Marija Tereza
Pablo Pikaso i Marija Tereza

Pablo Pikaso i Fransoaz Gijo

Kako je već rečeno, Pablo Pikaso je zaista voleo žene. Bio je i sa Dorom Mar – ženom koja je došla posle Marije Tereze – da ne pominjemo da je još uvek zvanično bio u braku sa Olgom.

U pravom Pikasovskom maniru upoznao je dvadesetjednogodišnju Fransoaz Gijo i zbog nje ostavio Doru Mar. Dora je završila sa nervnim slomom. Fransoaz i Pikaso bili su zajedno nekoliko godina i imali su dvoje dece.

Filipo Lipi i Lukrecija Buti

Filipo Lipi je bio firentinski slikar, siroče koje je odraslo u karmelićanskom muškom manastiru Santa Maria del Karmine. On je i sam bio karmelićanski monah. Međutim, to nije bio put kojim je on želeo da ide.

Zaljubio se u Lukreciju Buti koje je inspirisala mnoga njegova dela. Ovo je predstavljalo veliki skandal jer je i ona bila monahinja. Nakon što su se oboje razmonašili venčali su se i dobili sina.

Rembrant i Hendrike Stofels

Rembrantova žena Saskija van Ulenburg umrla je mlada sa svega 29 godina, ostavljajući za sobom sina Titusa. U svom testamentu je navela da Rembrant ne može ponovo da se oženi ukoliko želi da ima pristup fondu koji je ostavila na ime njihovog sina Titusa.

To velikog slikara svakako nije sprečilo da ima ljubavnicu. Hendrike, 20 godina mlađa od Rembranta, ušla je u njegov život kao kućna pomoćnica, postala je njegova muza, a vremenom i njegova ljubavnica. Ostala je u drugom stanju, a za ljude tog doba oni su živeli u grehu.

La Fornarina
La fornarina

Rafaelo i Margareta Luti

Rafaelo Santi bio je poznati „ženskaroš svog doba“. Bio je veren sa Marijom Bebienom, a uporedo je imao niz ljubavnica.

Jedna od njegovih najpoznatijih ljubavnica bila je Margareta Luti, poznata i kao La fornarina. Iako se o njenom životu ne zna puno toga, ona je zaista pozirala za mnoga Rafaelova dela, uključujući i malopre pomenuto čuveno delo La fornarina (Pekareva kći). Rafaelo je umro kao neoženjen sa svega 37 godina. Veruje se da je umro od sifilisa.

Džekson Polok i Rut Kligman

Džekson Polok je bio oženjen umetnicom Le Krazner sve do svoje smrti 1956. Ipak, zbog svog opijanja i svoje ljubavne afere sa mlađom ženom, Rut Kligman, Le Krazner ga je napustila i otišla u Evropu 1956.

Rut Kligman, takođe umetnica, bila je u vezi sa još jednim poznatim umetnikom, Vilijemom de Kunigom. Rut je bila u kolima sa Polokom kada se zabio u drvo nakon celonoćne pijanke – ona je jedina preživela.

Džon Raskin
Džon Raskin

Džon Raskin, Efi Graj i Jon Evert Mile

Skandalozni ljubavni trougao viktorijanske ere, Eufemija Čalmers Grej, poznatija kao Efi Grej, sa dvadeset godina se udala za Džona Raskina. Posle nekoliko godina braka Efije je dobila poništenje braka jer nikada nije bio konzumiran. Ipak, pre poništenja braka, Efije je bila model Mileu, što je dovelo do zaljubljivanja. Godinu dana nakon rastanka sa Raskinom Efi i Mile su se venčali i dobili decu.

Lucijan Frojd i lejdi Karolin Blekvud

Još jedan ženskaroš, slikar Lucijan Frojd (bio je unuk čuvenog psihologa Sigmunda Frojda) je imao popriličan broj afera tokom svog života. Mnoge od njih su mu donele decu, najmanje njih 14, sa nekim procenama da je imao čak oko 40 naslednika.

Stoga nije uopšte čudno da je bio upleten u skandalozne ljubavne afere. Dok je bio u braku sa Kiti Garman upoznao je osamnestogodišnju Karolin Blekvud, i kao mnogi umetnici sa ovog spiska, zaljubio se i okončao svoj brak sa Kiti. Karolina i Lucijan tajno su se venčali 1953. godine. Nikakvo iznenađenje nije činjenica da ni taj brak iz strasti nije dugo potrajao.

(Visited 37 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.