1. Skriveni spisi širom sveta

Kroz istoriju mnoge knjige su bile zabranjivane, spaljivane u zavisnosti od političkog režima, a onda i društvene prihvatljivosti. Knjiga kao predmet uticanja na ljudsku svest može da bude opasna, što pokazuje Hitlerova Moja borba, ali svesni smo da daleko više može da utiče pozitivno proširujući vidike i raznovrsnost u načinima razmišljanja.

Ljudi koji su imali ovaj pozitivan stav ne samo o knjigama nego i o svakoj vrsti zapisa, trudili su se da ih sačuvaju po svaku cenu, shvatajući njihovu važnost za dalju budućnost.

Kroz skorašnji primer pronalaska podzemne sobe za čitanje u Damasku, tzv. Tajne biblioteke u Siriji, u kojoj su volonteri našli više od četrnaest hiljada knjiga sakrivenih od Asadovog režima, pronalazimo i druge interesantne primere skrivenih zapisa u svetu.

Biblioteka u pećini

Na granici Gobi pustinje u Kini, postoji mreža pećina, nazvane Hiljadu pećina Bude, koje su zatvorene već hiljadu godina. Niko ne zna zašto su zapravo zatvorene, ali jedno od mišljenja je da se to desilo 1305. godine kako bi se zaštitili od Islamskih Karakanida.

Jedan od taoističkih monaha, koji je bio čuvar ovih pećina, 1900. godine je pronašao skrivena vrata koja vode do sobe prepune rukopisa iz XI veka. Posebno zanimljiv je jedan od dokumenata Diamond Sutra, koji predstavlja suštinu svetosti budizma.

Kopija u pećini datira od 868. godine i predstavlja najraniji svetski primerak štampane knjige. Pored toga, podseća da je štampanje izvorno sa područja azijskog kontinenta i da je prvobitno počelo kao forma molitve.

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.