Aleksandra Slađana Milošević je jedinstvena pojava domaćeg rokenrola, po tome što je rušila zabrane, dokazivala da je moguće izgurati svoj muzički i modni stil, i uspeti u svetu u kome su žene koje grade karijeru oslonjene na sopstvene sposobnosti retkost.

Poznata je kao jedan od prethodnika novog talasa u Jugoslaviji, muzičkog stila ranih osamdesetih godina koji se i danas smatra modernim, svežim, raznovrsnim i najproduktivnijim periodom jugoslovenskog roka.

U našoj zemlji tada je izašao čuveni Paket aranžman, svoje karijere su započeli Šarlo akrobata, Idoli, Električni orgazam, U škripcu, Laboratorija zvuka, u Hrvatskoj Haustor, Prljavo kazalište, Film, Xenija, Denis & Denis

Uticaj savremenog postpank izraza na kreativnost naših muzičara dovodi do neponovljive ekplozije stvaranja odličnih pesama, koje su istovremeno ekperimentalne i lako pamtljive.

Slađana Milošević
Slađana Milošević, izvor slike: YouTube screenshot: https://www.youtube.com/watch?v=YRCTmI0PAhA

Slađana Milošević je prva dama među našim pevačicama koja donosi duh novog na ondašnju muzičku scenu. Samosvesna, slobodna i provokativna, izazivala je svojim ponašanjem podeljenu reakciju javnosti.

Sama je finansirala svoj prvi singl Au, au

Slađana Milošević je kao vrlo talentovana već u svojoj petoj godini primljena u muzičku školu. Prvo je svirala klavir, zatim prelazi na violinu. Bila je odličan đak, član svih školskih sekcija, bavila se i modernim i klasičnim baletom.

Ubrzo otkriva čari popularne muzike i svoj prvu pop-rok grupu osniva sa dvanaest godina. Od tog vremena biće u sastavu raznih grupa.

Pošetkom sedamdesetih odlazi na veliku turneju po Sovjetskom Savezu kao članica orkestra Saše Subote, koji je izvodio svetske hitove. Održali su preko hiljadu koncerata po raznim gradovima ove prostrane zemlje, i Slađana Milošević je tako zaradila novac za svoj prvi singl.

Naime, posle bezuspešnog pokušavanja da izda svoj prvi singl, PGP-u je ponudila da sama finansira njegovo snimanje i da otkupi čitav tiraž, te je oni nisu mogli odbiti. Singl sa hit pesmom Au, au izdat je 1977. godine.

Vrlo brzo postaje jako slušan na radiju i televiziji, a Slađanina originalna scenska pojava učvršćuje poziciju novostvorene zvezde. Slađanin bend nastupa kao predgrupa Bijelom dugmetu na njihovom legendarnom koncertu kod Hajdučke česme, i ona odmah dospeva u žižu interesovanja javnosti.

Iako je vrlo mlada, Slađana Milošević smatra da može dobro da se nosi sa uspehom i odlučna je u tome da se oslanja na sopstvene talente, kako izjavljuje u jednom onovremenom intervjuu.

Njen sledeći hit je pesma Simpatija koju premijerno izvodi na Beogradskom proleću 1978.

Provokacija sa Seksi damom i neželjeni status seks-simbola

Prava euforija oko Slađane nastaje posle objavljivanja singla Seksi dama. Tekst pesme je za ono doba neviđeno i opasno liberalan i poziva na žensku emancipaciju, tako da je ona bila zabranjivana za izvođenje na nekim radio stanicama i TV-u.

Smelost daje ploda i popularnost Slađane Milošević raste, ali raste i podela na one koji je obožavaju i na one koji joj ne opraštaju uspeh. Dolazi do pogrešne, ali neizbežne identifikacije izvođača sa rečima pesme. Dok jedni danima opsedaju njen stan, drugi bi da je na ulici pljunu, ošamare ili prebiju. Uskoro pevačica ne može da odlazi na nastupe bez telohranitelja.

O ovome ona za Gloriju kaže:

„Nikada nisam želela da postanem san muškaraca i steknem popularnost seks-simbola. Nije mi laskalo to što sam im na takav način zanimljiva. Jednim delom sam osećala i sramotu. U umetnosti sam od četvrte godine, a od trinaeste nastupam javno. Kao violinistkinja snimila sam nekoliko albuma sa orkestrom Radio Beograda, igrala u avangardnim predstavama, imala mnogo iskustva na sceni, ali ne i sa popularnošću ovog tipa.“

S obzirom na to da se Slađana Milošević više plaši ostajanja u šablonu nego promena, svoj stil je ubrzo zamenila novim.

Album Gorim od želje da ubijem noć, prethodnica novog talasa

Prvi LP Gorim od želje da ubijem noć izašao je 1979. Sa ploče se izdvojila pesma Amsterdam, koja i danas moćno zvuči.

Po zvuku, energiji i imidžu Slađana je ponovo ispred svog vremena. Čini se da pank-rok frizura i kožna odeća pristaju njenom buntovničkom duhu bolje od pređašnjih mrežastih čarapa i trikoa, ali njena tajna je verovatno u tome da ume da iznese svaki stil i svako osećanje prirodno i uverljivo.

Slađana Milošević donosi novi koncept totalnog scenskog nastupa, osmišljenog i stilizovanog. Dakle, nešto što svetske zvezde planiraju uz čitave timove ljudi, mnoštvo dizajnera i stilista, ona donosi na scenu pretežno zahvaljujući sopstvenom talentu i mašti.

Davala je primer svojim koleginicama da scenski nastup ne treba da bude dosadan, statičan i bezličan, a publici kompletan audio-vizuelni ugođaj.

U Nemačkoj je snimila svoj drugi album, Neutral design, objavljen 1983. Vrhunskom pop-pesmom Miki, Miki potvrdila je status odličnog autora i izvođača.

Slađana Milošević na Jugoviziji

Slađana Milošević je 1981. nastupila na Jugoviziji, izboru za Pesmu Evrovizije, kao predstavnik Srbije sa pesmom Recept za ljubav. Osvojila je tada osmo mesto, a neće se dobro plasirati ni 1984. kada je zajedno sa Dadom Topićem u Skoplju izvela čuveni duet Princeza.

Muziku za ovu baladu je napisao Aleksandar Sanja Ilić, a reči Dado Topić. Svi su imali osećaj da je pesma pravi hit.

Iako ni Slađana ni Dado primarno nisu pevači pop balada, odlično su je otpevali. Slađana Milošević je pokazala po ko zna koji put da je kompletna umetnica, da vlada mnogim žanrovima i da joj scenske metamorfoze ne predstavljaju nikakav problem. Princeza je na osnovu kvaliteta kompozicije i izvođenja, kao i reakcije publike bila apsolutni favorit, ali nije odnela pobedu zbog zakulisnih radnji koje su pratile svako takmičenje te vrste.

Zalaganje za slobodu izražavanja i ponašanja

Doslednost i upornost su joj glavne pozitivne osobine, ističe Slađana Milošević. Uvek je bila spremna da menja stvari i donosi dah novine. Svojim primerom branila je slobodu izražavanja i ponašanja umetnika, uvodila nove stvaralačke i scenske standarde.

Ako želite da nešto postignete nikada ne prihvatajte unapred datu ulogu i unapred dati scenario, rekla je u intervjuu koji je dala Nataši Miljković u emisiji Tako stoje stvari na RTS-u.

(Visited 10 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.