Kventina Tarantina najveći deo publike zna kao jednog od najvećih režisera modernog doba i autora nekih od najboljih filmova svih vremena. Kada kritika govori o najboljim američkim režiserima, svaka lista neminovno uključuje imena kao što su Stenli Kjubrik, Vudi Alen ili Martin Skorseze.

Premda poslednja dvojica još uvek stvaraju, kritičari često raspravljaju o tome ko bi mogao biti njihov naslednik, tj. ko bi nastavio tradiciju američkog filma koju su oni postavili. Oni koji su u svet kritike upućeniji kažu da bi upravo Kventin Tarantino mogao da ponese tu laskavu titulu.

Iako se tek bliži polovini šeste decenije života, Tarantino se već može pohvaliti filmskom karijerom koja traje skoro trideset godina. Njegov jedinstven senzibilitet i neverovatna filmska tehnika kao da magnetski privlače publiku, pa je baza njegovih obožavatelja iz godine u godinu sve jača.

Osim toga, teško da bi se mogla zamisliti bilo kakva lista najboljih filmova bez njegovih čuvenih Petparačkih priča.

Iako se čini da ga publika sa svakim novim filmom sve više voli i prihvata, internetom i medijima u poslednje vreme kruži priča da će naredni Tarantinov film ujedno biti i njegov poslednji. Priča je zapravo potekla od samog Tarantina koji je svojim kolegama i saradnicima u više navrata poverio da želi da snimi deset velikih filmova u životu. Posle jednog takvog legendarnog opusa, želja mu je da se povuče.

No, u takvu jednu priču moći ćemo da poverujemo tek onda kada se i ako se bude ostvarila. Zašto?

Pa, verovatno zbog činjenice da je Tarantino, pre svega, veliki filmofil, pa tek onda radnik u filmskoj industriji. U svojim intervjuima, često ističe da je za njegov stil ponajviše zaslužna činjenica da je strasni obožavatelj filmova i da se može pohvaliti impresivnim spiskom odgledanih filmova.

A koji su to filmovi uticali na njega? I to toliko da bi ih on uvrstio na listu najboljih svih vremena? Filmski magazin Sight&Sound pozvao je 2012. Kventina Tarantina da glasa u anketi za 12 najboljih filmova svih vremena.

Najbolji filmovi svih vremena po oceni Kventina Tarantina

 1. Apokalipsa danas (Appocalypse Now, Kopola, 1979.)
 2. Nesrećnici (The Bad News Bears, Riči, 1976.)
 3. Keri (Carrie, de Palma, 1976.)
 4. Sluđeni i zbunjeni (Dazed and Confused, Linklejter, 1993.)
 5. Dobar, loš, zao (The Good, the Bad and the Ugly, Leone, 1966.)
 6. Veliko bekstvo (The Great Escape, Stardžis, 1963.)
 7. Njegova devojka Petko (His Girl Friday, Hoks, 1939.)
 8. Ajkula (Jaws, Spilberg, 1975.)
 9. Tigar jede lepotice (Pretty Maids All in a Row, Vadim, 1971.)
 10. Oslobodjeni gnev (Rolling Thunder, Flin, 1977.)
 11. Nadnica za strah (Sorcerer, Fridkin, 1977.)
 12. Taksista (Taxi Driver, Skorseze, 1976.)

Sudeći po ovoj listi, Tarantino ne samo da je birao druge zvučne autore, već se dobrano držao onih koji su bili opsednuti istim žanrom kao i on, te je redom dodao na listu De Palmu, Leonea, Hoksa, Spilberga, Fridkina.

Imena poput Skorsezea i Kopole, pak, pripadaju izboru iz takozvanog Novog Holivuda – talasa koji je bio u punoj snazi sedamdesetih. Ovaj talas upravo je prethodio drugom velikom talasu, takozvanom Indivudu, koji je lansirao karijere sjajnih režisera, među kojima je i sam Tarantino.

Mnoge druge, kasnije liste koje je Tarantino sačinjavao spominjale su i mnoge druge filmove, ali se ovih dvanaest gotovo uvek nalazilo na njima jer predstavljaju vrhunski izraz filmske umetnosti. Ili to tako makar vidi Tarantino.

Izvor

(Visited 78 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.