Delo Stivena Kinga To (It) trenutno oduševljava horor fanove širom svijeta. Ali šta je zapravo to TO? Da li ste čuli za klovna Penivajza?

Klovn Penivajz je zaista strašna kreacija Stivena Kinga. Ipak, Peivajz je samo jedan od mnogih oblika koje zauzima ovo čudovište. To je stvor iz svetova Makroversa. Makrovers je univerzum u kojem se odigravaju svi romani Stivena Kinga. On povezuje Mračni toranj. Čudovište To potiče iz jednog bezdimenzionalnog prostora između svetova u kojem žive najgora stvorenja univerzuma.

Na Zemlji postoji još od doba dinosaurusa, a probudilo se tek sa nastankom ljudi. Često se u knjizi navodi da mu je ime Robert Grej, ali to bi moglo biti i samo ime prvog čoveka sa kojim je došlo u dodir. Prvi put se probudilo 1715. godine. To se hrani od straha. I brzo uči da je strah dece mnogo čistija i ukusnija od odraslih, te se fokusira samo na decu.

Stiven King To
To, Izvor: Kid-Eternity – Devian Art, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62362595

Svakih 27 do 30 godina se budi iz sna i kreće u potragu za hranom, ubijajući oko dve godine. Budi se uvek uporedo sa nekim strašnim činom nasilja, za vreme nekog masakra ili drugih tragedija.

To nema stalni oblik. Ono uzima oblik onoga što je najsličnije najvećem strahu koji čovek ima. U knjizi, To se javlja u obliku vukodlaka, mumije ili velike ptice. U mini-seriji se javlja u obliku velikog pauka, ali to nije njegov pravi oblik nego najbliži oblik onoga čemu se ljudi najviše boje. Najpoznatiji mu je oblik klovna Penivajza, ali To može da uzme i oblik mrtvih ljudi.

Njegov pravi oblik uopšte nije u ovoj dimenziji nego u dimenziji sa nazivom Deadlight. To je jedna vrsta beskonačnog narandžastog svetla. Njegov pravi oblik je za ljude toliko strašan da može da ih otera u ludilo.

Ipak, u mini-seriji i aktuelnoj verziji filma se navodi da su neki od heroja videli njegov pravi oblik i uspeli su to da prežive jer su imali jaku snagu slobodne volje. Osim toga, To može da kontroliše misli svojih žrtvi, kod dece stvara iluzije koje samo ona mogu da vide, a ne odrasli.

Šta će na zemlji To?
To je zlo, ono hoće da uništava i ubija.
Kako pobediti To?

To je moćan, ali ipak može biti pobijeđen. Njegov prirodni neprijatelj je kornjača Maturin. Maturin je bogu slično biće koja je jedan od 12 čuvara Makroversa. Ona je dobro, odnosno suprotno zlu koje predstavlja To.

Osim toga, ona je i stvorila naš univerzum. Maturin podržava decu u njihovoj borbi protiv To kroz poseban ritual (Ritual of Chud). U toj borbi je najvažnije imati vere i jaku volju.

Piše: Haris Ibrahimović

1 KOMENTAR

  1. Zapravo TO je – zlo u ljudskoj učmalosti u lažnom moralu. Horor knjige, pa ni filmovi se ne čitaju (gledaju) onako kako su zaista napisani – iza gotovo svakog se krije gotovo dublja pouka, ili snažna kritika ljudskog društva. S toga, King je u IT-u (TO-u) opisao samo miran i ljupki gradić, gotovo idiličan… Samo što taj gradić ima malu manu – ljudsku zlobu, ogovaranja, ograničenja i sve ostale epitete koje ima jedna ljudska zajednica. Ona je toliko lepa da te privlači, ali kada si joj jednom dopao šaka – e onda samo “plutaš”… Jer “svi oni plutaju…” Oni koji uspeju da vide istinu iza tog zastora jednostavno bivaju ubijeni (ili izvršavaju samoubistvo).
    Pozdrav i svako dobro!

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.