Razlika koja dijeli manje uspješne od onih brendova koji su uspjeli sačuvati svoje mjesto pod suncem i pored rastuće konkurencije jeste, prije svega, u njihovoj originalnosti i dosljednosti sopstvenom izrazu, ali i uspješnom dizanju nakon neminovnih padova.

Upravo to možemo potvrditi sagledavši rast i razvoj jednog danas izuzetno poznatog i priznatog modnog brenda Tomi Hilfiger, iza kojeg stoji vrstan dizajner sa godinama truda i rada iza sebe.

Biografija i školovanje Tomija Hilfigera

Thomas Jacob Hilfiger rođen je u martu 1951. u Elmiri, država New York. Bio je drugo od ukupno devetero djece. Otac mu je bio časovničar, nizozemsko-njemački doseljenik, a majka medicinska sestra iz Irske.

Također, vrlo je zanimljiva priča da Hilfiger vodi porijeklo od škotskog pjesnika Roberta Burnsa. Njegovi rani interesi vežu se za sport, modu i muzičku industriju.

Tomi Hilfiger, By Tommy Hilfiger - 20090814_Tommy_Portrait_0232, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45374579
Tomi Hilfiger, By Tommy Hilfiger – 20090814_Tommy_Portrait_0232, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45374579

Modni počeci

Hilfiger još u tinejdžerskim godinama pokazuje svoj poduzetnički duh koji je povezan sa interesom za modu. Njegovi počeci se nadziru kada kupuje traperice u New Yorku, nakon čega ih je prepravljao i prodavao u Elmiru. Već sa svojih 18 godina otvara trgovinu pod nazivom The Peoples Place u Elmiru, gdje prodaje hippijevsku opremu kao što su zvonici, tamjan i zapisi.

Imao je lanac svojih trgovina i izuzetno dobro poslovanje. Međutim, i pored izuzetno uspješnog početka, ekonomska kriza ga pogađa, tako da je 1977. morao podnijeti zahtjev za stečaj.

No, želja za uspjehom ne napušta tako lako mladog Hilfigera. Godine 1977. zaljubljuje se u Sussie Caronu, jednu od uposlenica iz svoje trgovine. Ubrzo se i oženio i preselio na Manhattan. Zajedno se udružuju u dizajnerski tim radeći odjeću marke Jordache, ali nakon godinu dana nisu postigli proboj.

Tomi Hilfiger je tada bio poznat kao vrlo vrijedan mladi dizajner kojeg su tražili Calvin Klein i Perry Ellis da radi za njih. No, ono što je bila njegova ambicija, nije bio rad za druge, već stvaranje sopstvenog brenda.

Komercijalni uspjeh

Indijski poduzetnik Mohan Murjani 1984. angažira Hilfigera za dizajniranje naljepnice za sportsku mušku liniju sa sopstvenim potpisom.

Velika marketinška kampanja koju prati istaknuti bilbord na New York City’s Times Square-u predstavlja ga kao narednu veliku zvijezdu američke mode.

Izjavljuje za medije 1986. da se vidi kao narednog velikog američkog dizajnera, poredeći se sa Ralphom Laurenom i Calvin Kleinom. Ubrzo se pojavljuje njegova linija šminkerske odjeće sa njegovim zaštitnim znakom. Crveni, bijeli i plavi logotipi postaju izuzetno popularni.

Ranih devedesetih, hip-hop svijet je prigrlio ogromne, široke siluete Hilfigerovih komada, tako da se slobodno može posmatrati rast brenda zajedno sa usponom nekih od selebritija iz ovih sfera.

Snoop Doog nosi majicu sa potpisom Tomi Hilfiger tokom Saturday Night Live nastupa u martu 1994, što donosi veliku dobit. Uprkos vidljivom komercijalnom uspjehu, modna elita ga je i dalje ignorisala.

Godine 1994. Hilfiger je bio predsjednik prestižnog vijeća modnih dizajnera Američke muške odjeće i dizajner godine, a CFDA je odlučio da uopšte ne daje nagradu. Oni su kasnije popustili i dali mu je 1995. godine.

Jačanje brenda

Veliki uticaj na modni izričaj ovog dizajnera imao je životni stil i moda koja se njegovala u muzičkim supkulturama. Isto tako, odjeća se prodavala uporedo sa strujanjima u muzičkoj industriji.

Godine 1993. Hilfiger je bio oficijelni sponzor za Pete Townshend’s Psychoderelict tour, ali i mnoge druge muzičke događaje uključujući: turneju Sheryl Crow If It Makes You Happy 1997, onu najpopularniju od Britney Spears iz 1999. Baby One More Time Tour (Hilfiger je bio najveći sponzor) i Lenny Kravitzovu iz 1999. Freedom tour. Vidimo da su u pitanju samo najveće muzičke zvijezde.

Stil koji promovira bio je popularan uporedo sa američkom preppy scenom i hip-hopom.
Uglavnom zbog smanjenja prodaje početkom 2000-ih, Hilfiger pravi izmjene marke nastojeći uz sve zadržati ekskluzivnost i lični pečat dizajerskog brenda Hilfigerove oznake, tako što potpisuje distribuciju najprodavanijih Hilfiger linija na Macyju.

Tomi Hilfiger nastavio je tijesno surađivati sa muzičkim zvijezdama i u 2000-ima, sa fokusom na mirise i odjeću. Tomi Hilfiger 2003. godine kupuje Sweetface Fashion, koji je do tada bio u vlasništvu Jennifer Lopez. Plasirao je na tržište True Star 2004. godine, miris koji je potpisao Hilfiger sa Beyonce kao zaštitni znak.

Tomi Hilfiger Corporation imala je prihode od oko 1,8 milijardi dolara i 5,400 zaposlenika do 2004. godine.

Teška vremena za brend Tomi Hilfiger

Tomi Hilfiger dolazi u tešku fazu kako na privatnom tako i na profesionalnom planu. Godine 2000. rastaje se sa dugogodišnjom saputnicom, nakon 20 godina braka i četvero djece.

Njegova odjeća gubi na popularnosti među hip-hop skupinom, a prodaja pada za čak 75 posto.

Hilfiger se fokusira na prepravljanje brenda uočavajući greške.

Do prekretnice dolazi godine 2007. kada potpisuje ekskluzivni ugovor s tvrtkom Macy za prodaju najprodavanijih linija tvrtke samo u svojim trgovinama.

Što se tiče privatnog života i tu dolazi do preporoda.

Hilfiger se ponovno ženi, 2008. godine, a njegova je tvrtka postaje ponovno profitabilna. Dobio je nagradu Vijeća modnih dizajnera Geoffrey Beane za životno djelo 2012. godine.

Šta možemo reći danas, gdje je Hilfiger i da li njegov uspjeh traje i dan danas? I dalje je glavni dizajner svoje marke, a više od 1.400 njegovih trgovina proteže se u više od 90 zemalja u svijetu. Godine 2016. usmjerio je svoj klasični američki cool izgled u novom smjeru.

S ciljem stvaranja linije odjeće za djecu sa posebnim potrebama, surađivao je sa Runway of Dreams.

Hilfigerova biografska knjiga: The American Dreamer

Već 40 godina posvećeno gradi svoj sada već uveliko prepoznatljiv brend. Svoje sazrijevanje obilježava pisanjem biografske knjige The American Dream pri čemu sam naziv govori mnogo toga, kao poznata američka metaforična krilatica.

Ono što ovaj poznati dizajner sam kaže o motivaciji jeste na neki način logično. S obzirom na sva protekla iskustva javlja se potreba za nečim ovakvim jer konačno stiže do prekretnice, kada može sa visine da pogleda obavljeni posao, protekle godine i stečena iskustva. Izdavačka kuća Random House će objaviti memoare pod nazivom dizajnera American Dreamer: My Life in Fashion and Business.

Knjiga prati njegov put kao kreatora i poslovnog čovjeka detaljno opisujući proces stvaranja brenda hronološkim redom sa mnogobrojnim savjetima o organizaciji modnog biznisa.

S obzirom na to da je vrijeme njegovih početaka bilo sedamdesetih godina, Hilfiger iznosi sjećanja na lude žurke koje su se u velikoj mjeri tada odvijale po popularnim klubovima kao što su Max’s Kansas City i Studio 54 gdje se za jednu noć moglo upoznati sa poznatim ličnostima iz svijeta muzike, mode, umjetnosti i biznisa.

Fotografsko pamćenje dizajnera iz sadašnje perspektive je predstavljeno kro suočavanje situacija, pejzaža i boja, a imena su često izostavljana.

(Visited 88 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.