Nakon performansa u Sloveniji i Hrvatskoj, kao i osvojene nagrade Suzan Smit Blekburn (The Susan Smith Blackburn Prize) koja se dodeljuje najboljim dramatičarkama iz celog sveta koje pišu na engleskom jeziku, predstava Tene Štivičić je konačno stigla i u Beograd.

Subotnje veče 25. marta je upotpunila raznolika publika, i mladi i stariji, kako bi premijerno videli slovenačku predstavu u Ateljeu 212.

„Tri zime“, četiri generacije, a jedna porodica.

Ova predstava je uspela da kroz jednu kuću, jedan dom, pokaže različite sudbine i (ne)shvatanja jedne porodice u periodu od kraja Drugog svetskog rata, preko procesa raspada Jugoslavije do ulaska Slovenije u Evropsku uniju.

Porodica Kos

Kao i u svakoj balkanskoj porodici, rasprave o ratu, politici, Jugoslaviji i Titu počinju za ručkom, i ne završe se nego se nastave na svakom sledećem porodičnom okupljanju.

Porodicu Kos, pored političkih razmirica, oslikava i jačina žena u njoj i tajnovitost koje čuvaju u sebi. Od baka Ruže do najmlađeg ženskog člana porodice Lucije, shvatamo teret koje su ove žene nosile sa sobom,a koji im je zbog tajnovitosti zadavao dodatnu usamljenost.

Jana Zupančić (levo) za ulogu Maše Kos dobila je dve nagrade

Pored intriga i porodičnih tajni, uočava se i određena vrsta psihološke repeticije u ženskim likovima. Monika i njena unuka Maša su ponizne, tihe i bez jačih karakternih crta, dok Mašina ćerka, Alisa, i njena tetka, Dunja, imaju arogantan stav, samopouzdanje i muškobanjasti izgled.

Intergeneracijski razvoj i prenos emocija od jednog lika do drugog, kao i njihove različitosti u načinu shvatanja tih emocija, ostavlja nas da i dalje razmišljamo o predstavi i nakon njenog završetka.

Konstantno vraćanje iz jednog vremena u drugo održava pažnju i omogućava gledaocu da bolje razume celu priču. Posebno interesantni su zvukovi nakon spuštanja zavesa i menjanja scene. Od himne „Hej, Sloveni“ do treskanja vratima, ovi zvučni efekti su imali posebnu ulogu u izgradnji intrigantnosti ovog komada.

tri zime

U predstavi „Tri zime“ uz pomoć odličnih glumaca, interesantne scenografije i audio efekata prikazan je proces menjanja društva kroz jednu porodicu.

(Visited 5 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.