U širokom i velelepnom umetničkom opusu Dejvida Linča, jedna televizijska serija se izdvaja posebno od drugih radova. Tvin Piks se emitovala od 1990. do 1991. godine sa ukupno 30 epizoda sačinjenih u 2 sezone. Bez uzdržavanja se može reći da je serija vrlo brzo postala deo pop-kulture i postala jedna od najkultnijih i najpoznatijih tv serija ikad snimljenih.

Međutim, ovde nije reč o gledanosti, popularnosti ili profitu koji je donela.
Ovde je reč o nasleđu koja je ta serija ostavila iza sebe, na koji način i u kojoj meri je učinila to, kao i pravac koji je odredila za produkcijske kuće i filmske radnike.

Ukratko, serija prati istragu koju je vodio specijalni agent FBI-ja Dale Cooper (Kyle MacLachlan) o ubistvu kraljice mature Laure Palmer (Sheryl Lee) u izmišljenom gradu Tvin Piksu, u državi Vašington. Narativ serije oslanja se na elemente detektivske fikcije, ali njegov neverovatan ton, nadnaravni elementi, i kamufliran, melodramatičan prikaz ekscentričnih likova takođe se oslanjaju na američku sapunicu i horor filmove.

Kao i mnogi Linčovi radovi, odlikuju se nadrealizmom, nekonvencionalnim humorom i prepoznatljivom kinematografijom. Muziku je komponovao Anđelo Badalamenti sa Linčom.

Kako priča odmiče, mi bivamo potpuno opčinjeni i uvučeni u svet Tvin Piksa, žudeći da saznamo ko je ubica Lore Palmer. Potpuno smo zavisni od svog tog misticizma, sablasnosti, ludila i intrige. Ne znamo čemu da verujemo, ne znamo kome da verujemo. Ne možemo da odvojimo stvarnost od iluzije. Pomislimo i da sve u stvari i nema smisla, ali zapravo moramo da gledamo dalje nego što vidimo. Moramo da postanemo punopravni deo tog sveta, a na kraju dobri stari Linč nas kao po običaju ostavlja da “visimo”. Da “visimo” sa mnogobrojnim pitanjima i nejasnoćama, sa završetkom koji to nije. Ostavlja nam da sami odredimo i odlučimo šta mislimo da je pisac hteo reći. Tehnika na koju će se mnogi režiseri oslanjati u budućnosti.

Tvin Piks je svojom zamršenom radnjom, mračnom atmosferom i sadržajnim likovima uticala na serije kao što su: X Files, True Detective, Dexter, Fargo, Stranger Things, Breaking Bad, Sopranovi i mnoge druge.

Tvin Peaks nastavak – 2017. godina

Nažalost, često je slučaj da ponovni nastavak i oživljavanje serije nakon dužeg vremena ne donese isti kvalitet i uspeh kao što je to bilo u prošlosti. Kao rezultat toga je gubljenje identiteta serije i uništavanje ugleda priče. To je težak zadatak na koji se mnogi odlučuju čisto zbog finansijskog aspekta. Teško je nakon toliko godina verodostojno ispoštovati ideju koja je postojala.

Uvodna špica za seriju Tvin Piks. Vidimo ulaz u grad, na auto-putu, sa tablom na kojoj piše "Welcome Twin Peaks".
Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=i7d0Lm_31BE

Taj izazov nije izbegao ni Linč koji je 2017. godine režirao i treću sezonu Tvin Piksa koja se nadovezuje na prvobitni kraj serije, tačno 27 godina nakon prvog emitovanja. Bilo je veoma nostalgično videti identične likove nakon toliko godina. Videti prolaznost života na njihovim licima i u njihovim životima. I najbolje od svega, serija je ostala dosledna svoje prvobitne ideje i atmosefere.

Tvin Piks nije podlegao, glumačka postava nije podlegla i verno se vratila svojim karakterima. Linč nije podlegao. Svi zajedno nisu podlegli svim mogućim stereotipima i opet ostavili prostor za neki novi nastavak u sledećih tridesetak godina.

piše: Grujica Kelić

(Visited 227 times, 1 visits today)

2 KOMENTARI

  1. […] od najboljih primera je serija Tvin Piks (Twin Peaks) iz 1990. godine koja je postala televizijski fenomen i koja je uticala na mnoge kasnije serije kao […]

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.