Sredinom februara ove godine preminula je Harper Li, američka književnica, svetski poznata po romanu Ubiti pticu rugalicu. Iako je za života napisala samo dva romana (drugi roman Idi postavi stražara izdat je 2015. godine, a radnja romana događa se deset godina nakon Rugalice), postala je svetski poznata, a za svoj prvi roman osvojila je i Pulicerovu nagradu. Napisan pre više od pedeset godina, roman je i dalje veoma aktuelan. Kao i njegova tema.

Ova knjiga je odavno uvrštena u školske lektire u Sjedinjenim Američkim Državama u cilju smanjenja predrasuda i diskriminacije mladih.

Treba postaviti pitanje, da li ovu knjigu treba uvrstiti u lektiru i u Srbiji?

Sem o rasnoj diskriminaciji,  Ubiti pticu rugalicu govori i o mnogobrojnim predrasudama koje se javljaju u svakom društvu. Da li bi kao takva bila korisna današnjim srednjoškolcima?

ubiti pticu rugalicu

Da se podsetimo ko želi ubiti pticu rugalicu

Radnja romana dešava se u Alabami, malom mestu na jugu Amerike.

Nakon što je pristao da brani crnca optuženog za silovanje jedne belkinje, Atikus Finč nalazi se na udaru većine njegovih sugrađana. Najviše ispaštaju njegova deca koja su od malena suočena sa surovošću male sredine, gde se vesti jako brzo šire i gde je zastupljeno kolektivno  mišljenje. Robinson se naziva najpogrdnijim imenima, a njihovog oca, Atikusa, doživljavaju kao izdajnika.

Deo romana koji najbolje pokazuje dvoličnost i plitkost takvih ljudi je onaj kada Skautina učiteljica đacima drži govor o nacizmu. Ispisujući velikim slovima na tabli reč demokratija, plačući objašnjava đacima da je holokaust jedan od najvećih zločina u istoriji čovečanstva i da čovek ne sme biti ubijan na osnovu bilo kakve različitosti, pa tako i veroispovesti. Ista ta učiteljica nekoliko dana ranije izlazeći sa suđenja crncu Robinsonu prokomentarisala je to da su crnci u Americi mnogo uobraženi , misleći da će moći čak i da se žene belim devojkama.

Karakterizacija Atikusovog lika je odlična. Tokom celog romana predstavljen je gotovo bezgrešno. Iako samohrani otac, pruža pravi primer današnjim roditeljima u vaspitavanju svoje dece. Svojoj deci nikada ne daje loš primer. Iako mnogo puta uvređen i postiđen, Atikus ne dozvoljava sebi da popusti i da uradi, pa čak i kaže, ništa što bi na njegovu decu imalo poguban uticaj.

Rugalicu treba uvrstiti u školsku lektiru svuda u svetu. Snažna poruka ovog romana, nakon 56 godina aktuelnija je nego ikad. Diskriminacija svakog pojedinca koji se imalo razlikuje od uobičajnog i koji ne želi da se priključi mišljenju širokih narodnih masa, sve prisutnija je među omladinom. Zato nam je rugalica toliko bitna.

Piše: Pavle Krtinić

(Visited 118 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.