Stiglo je i to dugo očekivano proleće, a sa svakim prolećem nadolazi plima nadahnuća u skoro svim umetnicima (i onima koji se tako osećaju). Ono što je Vladan Desnica nazvao proljeća ljudskog roda je upravo ta inspiracija, želja za stvaranjem i buđenje, za koje on kaže da je najčistije u detinjstvu i starosti.

Ovde je predstavljeno nekoliko umetničkih dela (poznatih i manje poznatih) čija je tema proleće ili koji su nastali zahvaljujući proleću.

Pa, počnimo!

Primavera (Alegorija proleća)

Primavera, takođe poznata kao Alegorija proleća je delo italijanskog renesansnog slikara Sandro Botičelija. Delo je nastalo 1482. godine, tehnikom ulje na drvetu. Na slici vidimo šest ženskih figura i dve muške, kao i bebu Kupidona sa povezom preko očiju, koji se svi nalaze među stablima pomorandže.

Ta slika je alegorija bujanja proleća kao i primer idealne ženske lepote. Na slici vidimo šarolikost proleća, puno cvetnih detalja i zadovoljne proletnje osmehe.

Primavera, Botičeli
Primavera, Botičeli

Cvetni voćnjaci

Cvetni voćnjaci su serija slika holandskog slikara Vinsenta Van Goga, koje je naslikao u Arlu, u južnoj Francuskoj, u proleće 1888. godine. Zahvaljujući proleću, i svetnom drveću koje je  za njega predstavljalo buđenje i nadu estetski je uživao i našao radost u slikanju.

Sa optimizmom i sa svetlim bojama naslikao je oko 14 slika drveća u cvatu. Zahvaljujući tom proleću, to mu je bila najsvetlija faza, sa mekim ružičastim, svetlo plavim i belim bojama, koje je vrlo retko koristio.

Van Gog, Cvetni voćnjaci
Van Gog, Cvetni voćnjaci

Spring in Small Town

Proleće u malom gradu je kineski crno-beli film iz 1948. godine u režiji Fei Mua. Kao i mnogi filmovi tada, prikazuje teško socijalno stanje u tadašnjoj Kini, ali nema političkog angažmana.

Zbog toga, završio je u bunkeru, i izašao je tek početkom 80ih. Tada su priznate njegove umetničke vrednosti i stekao je reputaciju jednog od najboljih kineskih filmova svih vremena.

Proljeće stoji iza barikade sa podignutom rukom

Azrin četvrti album Filigranski pločnici objavljen 1982. godine, koji je sniman tokom proleća (marta i aprila) iste godine, nesumnjivo ima ton proleća, anarhije, revolucije i  slobode.

Svega ima na Filigranskim pločnicima: stidljivih žena koje izdaje želja u očima, onih koje zbog čudnih navika ljube preko volje, pa se smiju cijelim tjelom da narod uživa ili tresu kao razjebani taksi.

Proljeća Ivana Galeba, Vladan Desnica

Esejistički roman Vladana Desnice koji je izašao 1957. i koji je nastajao oko 25 godina.

Nakon operacije, naš junak Ivan Galeb leži u bolnici i razmišlja o svom detinjstvu, odrastanju, muzici, smrti, rađanju iz nekog drugačijeg ugla, iz bolničkog kreveta, umom srednjogodišnjeg umetnika. Za njega, proleća su istovremeno umiranja i rađanja. Svako novo proleće je i novo buđenje, i umiranje nečeg starog. Proleća su najjača u detinjstvu i u starosti.

S proljeća u nama uskrsavaju sva naša minula proljeća. To su godovi duše.

(Visited 208 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.