Pit Mondrijan je holandski slikar rođen 1872. godine za čije se ime najčešće vezuje umetnička grupa De Stajl čiji je on bio koosnivač, kao i neoplasticizam – novi stil apstraktne umetnosti. Gotovo da na svetu ne postoji osoba koja nije jednom u životu videla njegovu čuvenu Kompoziciju sa crvenom, žutom i plavom, bila ona svesna toga ili ne.

Portret Pita Mondrijana
Portret Pita Mondrijana

Osnovne ideje neoplasticizma Mondrijan je izneo u svom delu Nova plastika u umetnosti (De Nieuwe Beelding in de Schilderkunst). Njime on zapravo označava i svoj ulazak u svet kritike i teorije umetnosti, čime se za života, takođe bavio.

Neoplasticizam je tako u svojim esejima nazivao svojevrsnim balansom između sukobljenih principa, ili onoga što bi se u književnoj teoriji moglo nazvati binarnom opozicijom.

Tako nas, dakle, neoplasticizam uči da muško i žensko, emotivno i razumno, crno i belo moraju biti u ravnoteži, odnosno da se u takvu ravnotežu moraju dovesti.

I pored svih eseja, možda je najbolji opis neoplasticizma pružio u pismu koje je poslao H. P. Bremeru, a čiji deo glasi:

„Ja konstruišem linije i kombinacije boja na ravnoj površini kako bih iskazao opštu lepotu sa najvećom svešću. Priroda (ili ona koju ja vidim) me inspiriše, stavlja me, kao i svakog slikara, u emocionalno stanje u kojem jedan poriv dođe da nešto napravi, ali ja želim doći što je bliže moguće istini i svemu apstraktnom iz toga, dok ne dostignem osnovu (još uvek samo spoljašnju!) stvari… Verujem da je moguće da, preko horizontalnih i vertikalnih linija konstruisanih svesno, ali bez kalkulacije, vođenih velikom intuicijom i dovedenih do harmonije i ritma, ova osnovna forma lepote, dodavanjem drugih linija i zavoja ako je potrebno, može postati umetnost, jaka kao što je i istinita.“

1Početna faza

Mlin na suncu: Mlin Winkel

Pre nego što će izrasti u rodonačelnika neoplasticizma, Mondrijan je najpe slikao pod uticajem tada popularnih pravaca poput naturalizma, impresionizma i postimpresionizma. Takav je jak uticaj impresionizma uočljiv i ogleda se, pre svega, u korišćenju jarkih boja koje njegovim slikama daju sentimentlnu notu. Slike su se mahom fokusirale na pejzaže i prirodu i u ovoj fazi mahom nisu flertovale sa apstraktnim.

Kasnije će na njega uticati slikari poput Žorža Braka i Pabla Pikasa, što će doprineti tome da on usavrši sopstveni stil. Ubrzo nakon prvih slika, on počinje da pojednostavljuje svoju paletu i da se lagano okreće ka apstraktnoj umetnosti. Kulminacija takvog pojednostavljivanja desiće se mnogo godina kasnije kada Mondrijan prestaje da crta prirodu u svojoj realističnoj ili polurealističnoj formi i napušta konkretne oblike iz prirode.

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.