U poslednjih nekoliko godina pojavilo se više knjiga i filmova koji govore o vizualizaciji, zakonu privlačenja, kao i o moći pozitivnog razmišljanja. Neki smatraju da je to jeftina psihologija dok drugi tvrde da im je spoznaja ovih tehnika i zakona promenila život.

Šta je vizualizacija?

Vizualizacija je tehnika upotrebe mašte da bismo kreirali ono što želimo u životu. To je naša prirodna sposobnost imaginacije kojom se stalno služimo, najčešće nesvesno. Ono na šta koncentrišete misli i osećanja je ono što privlačite da se desi.

Da li vam se ikada dogodilo da razmišljate o nekome koga dugo niste videli, a potom slučajno sretnete tu osobu na ulici ili vam se ona javi? Vi ste taj događaj privukli u svoj život, svesno ili ne.

vizualizacija

Šta je vizualizacija?

Vizualizacija je tehnika upotrebe mašte da bismo kreirali ono što želimo u životu. To je naša prirodna sposobnost imaginacije kojom se stalno služimo, najčešće nesvesno. Ono na šta koncentrišete misli i osećanja je ono što privlačite da se desi.

Redovnom vizualizacijom, koju možete shvatiti i kao molitvu ili meditaciju, fokusiramo se na ono što želimo sa ciljem da to privučemo u svoj život. Ovo vam može pomoći u ostvarivanju onoga što želite.

Sve što jesmo, rezultat je našeg razmišljanja.

Buda

Kako je to moguće?

Sve se temelji na teoriji da je osnovni sastojak našeg univerzuma energija. Fizički, mi smo samo energija i sve se u nama i oko nas sastoji od energije. Mi smo svi jedno, čak i u doslovnom fizičkom smislu. Energija vibrira u različitim frekvencijama, ali svi oblici energije su u međusobnom odnosu i mogu delovati jedni na druge.

Energija određenog kvaliteta privlači sebi energiju sličnog kvaliteta. Jednostavno, misao koju zadržavamo u sebi jeste energija koja će privlačiti ostvarenje te zamisli i na materijalnom nivou.

Zakon privlačenja

vizualizacijaTakozvani zakon privlačenja, kao i svi drugi prirodni zakoni, deluje jednako na sve ljude. Ono o čemu razmišljate i što osećate uvek je pokazatelj onoga što je na putu da se desi. Ključ je u emocijama, one zapravo šalju energiju i privlače, a ne samo puko priželjkivanje i maštanje.

Vi zapravo ne privlačite ono što želite nego ono što jeste, što osećate! Ako se osećate bogato (bez obzira što niste) privlačite bogatstvo, ako se osećate loše, uplašeni ste ili zabrinitu, privlačite situacije koje želite da izbegnete.

Ovo ne treba da vas zabrine, normalno je da se ponekad osećamo loše. Treba da znate da je pozitivna misao mnogo snažnija od negativne. Kolika je snaga pozitivnog razmišljanja pokazuje i placebo efekat.

Kakve su vaše misli, energija, kakve vibracije šaljete?

Pogledajte svoj život i dobićete odgovor. Ukoliko niste zadovoljni njime, ili nekim njegovim aspektima, pravilna vizualizacija vam može pomoći da to promenite. Samo treba da naučite kako da tražite to što želite, jer Bog, univerzum, izvor ili kako već volite to sebi da definišete uvek kaže DA!

I ja vam kažem: Ištite i daće vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvoriće vam se.
Jevanđelje po Luki 11:9

4 osnovna koraka za uspešnu vizualizaciju

1. Postavite cilj

Odlučite šta stvarno želite. To može biti bilo šta: ljubav, posao, kuća, uspeh, zdravlje, šta god. Bitno je da izaberete nešto što vam se čini ostvarivim, u šta možete da verujete. Za početak uzmite nešto jednostavno.

2. Stvorite jasnu sliku

Stvorite mentalnu sliku predmeta ili situacije baš onako kako želite da se ostvari. Razmišljajte u sadašnjem vremenu, kao da je sve onako kako želite da bude.

3. Razmišljajte često

Posvetite se svom cilju, kada ustanete, pre spavanja, kad god vam padne na pamet, naročito kada se osećate dobro. Ovo svakako ne treba da vam bude obaveza, ili da to forsirate. Ukoliko vam nije do toga, preskočite.

4. Dajte joj pozitivnu energiju uz pomoć afirmacija

Afirmacija je jaka pozitivna izjava da je nešto već onako kako želite da bude, ona je izuzetno značajna za uspešnu vizualizaciju. Ukoliko kažete sebi: Voleo bih da sam bogat , samo potvrđujete sebi da niste bogati i vizualizacija neće biti uspešna. Bolja varijanta je: Zahvalan sam na bogatstvu koje imam.

Dok to izgovarate otklonite svaku sumnju ili neveru. Zamislite se sa svim onim što za vas predstavlja bogatstvo. Uverite se da to imate, da to zaslužujete i budite zahvalni na tome. Afirmacije izražavajte u sadašnjem vremenu i birajte one koje vam bude pozitivan osećaj. Što su afirmacije kraće i jasnije to su uspešnije. Dok ih izgovarate imajte na umu da stvarate nešto novo.

vizualizacija

3 ključna elementa za uspešnu vizualizaciju

 • Želja

Morate posedovati istinsku želju da imate ili ostvarite ono što ste izabrali kao predmet vizualizacije. Da li je to stvarno vaša želja ili nešto što vam je nametnuto od porodice, medija, okoline? Zapitajte se, da li stvarno želite da ostvarite taj cilj?

 • Vera

Što više verujete u odabrani cilj, veće su šanse da ga i ostvarite.

 • Prihvatanje

Morate biti voljni prihvatiti ono čemu težite. Ponekad se teži ciljevima samo zbog procesa traženja i zapravo ih nismo spremni dostići.

Vi ste kreator vlastitog života

Sve ovo ne znači da morate kontrolisati svoje misli i da vizualizacija treba da vam postane obaveza. Ovo samo treba da vas podstakne da svesnije koristite svoju moć imaginacije. Uz malo vežbe, ukoliko želite, vizualizacija može postati deo vašeg svakodnevnog života.

Treba da znate da vizualizacija nije za svakoga, proces promene razmišljanja može biti dugotrajan. Ukoliko vam stvara pritisak ili vam postaje naporno, bolje je da nađete nešto drugo za sebe. Sa druge strane, ukoliko smatrate da ste sami tvorci svoje sudbine, da je univerzum darežljiv i da je sve moguće, vizualizacija je svakako nešto što treba da probate.

Da li je sve ovo jeftina psihologija ili način funkcionisanja univerzuma? Na vama da je proverite.

(Visited 331 times, 1 visits today)

7 KOMENTARI

 1. Ako vas ova tema zaista interesuje preporučujem da pročitate ‘CIA Analysis and Assessment of Gateway Process’.Meni je ovo dosta pomoglo u razumevanju toga kako zakoni univerzuma zapravo funkcionišu.Takođe me je uverilo u samu istinitost ove teorije.

 2. “Naša volja nije glavni agens koji vuče niti univerzuma.” – Slažem se, ali suština je u emociji, da se doživi emocija, koju bi eventualno osetili kad se ispuni želja koju vizualiziramo.

 3. Savršeno razumem ulogu pozitivnog okvira u razmatranju sopstvenog života, ali mi ovo pre deluje na neko imaginarno kontrolisanje spoljnih faktora u životu, a realno je da nismo uvek u toj prilici. U redu je imati jasne i pozitivne ideje o sopstvenoj budućnosti, ali treba biti svestan postojanih okruženja ovakvog pogleda na svet. Naša volja nije glavni agens koji vuče niti univerzuma.

 4. A gde je ovde zapravo odgovor na pitanje iz naslova?
  Psihološka istraživanja u poslednjih par godina pokazuju da pozitivna psihologija i ovakvi iracionalni oblici mišljenja donose mnogo više štete nego koristi.

 5. Postavljanje cilja? O.K. Samim definisanjem svojih ciljeva usmeravamo i svest i podsvest ka njihovom ostvarivanju. “Pozitivna” i “negativna” energija? Volela bih da mi neko to definiše…

 6. Zdravo svima. Ja sam za ovu metodu čula u avgustu 2016. godine.
  Odgovorno tvrdim da mi je promijenila život na bolje. Jednostavno, perspektiva posmatranja svakodnevnice uz zahvalnost na svemu što mi koristi, učinili su da sam srećnija, zadovoljnija i optimističnija.
  Preporučujem svima da otvorenog srca prihvate ove metode. Nemojte tražiti da vas se preko noći desi čudo, mada je i to moguće, al vjerujte da pozitivan stav i vjera u kontinuitetu mogu iz korijena promijeniti vaš život.

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.