Beogradska dramska scena zasigurno je jedna od najkvalitetnijih u regionu. To je svakako jedan od razloga da se ovog proleća prošetate od Bulevara kralja Aleksandra, preko Terazija i Trga republike pa sve do ušuškanog i uvek živog Dorćola i posetite pozorišta i predstave koja će oplemeniti vašu riznicu umetnosti i inspiracije.

Mesec dana na selu

Koja su sva lica ljubavi? Da li ljubav uopšte ima lica? Ovaj komad Ivana Sergejeviča Turgenjeva, a u režiji Ive Milošević, će vam predstvaiti neke nove pravce oslikavanja zaljubljenosti, misterije ljubavi i svih iluzija koje prate razna stanja kroz koja prolazi zaljubljen čovek.

Glavne uloge tumače Mirjana Karanović i Svetozar Cvetković.

Ako želite da se upoznate sa filozofijom ljubavi svratite do Jugoslovenskog dramskog i uživajte u ovom komadu.

Carstvo nebesko

Jernej Lorenci, jedan od najznačajnih pozorišnih reditelja u regionu, režirao je svoju prvu beogradsku predstavu koja je premijerno prikazana na 51. Bitefu prošle godine. Opčinjen srpskom epskom poezijom Lorenci je režirao maestralan komad baziran na relaciji mit – istorija – mitomanija:

Svaka mitologija je dinamična, a u ljudima postoji potreba da je fiksiraju.

Prvi deo predstave se igra na sceni „Raša Plaović” u Narodnom pozorištu, a drugi, posle pauze od 45 minuta, u BITEF teatru. Uloge tumače: Olga Odanović, Nataša Ninković, Nada Šargin, Hana Selimović, Branko Jerinić, Nikola Vujović, Bojan Žirović, Milutin Milošević, Slaven Došlo.

Ukoliko još uvek niste odgledali ovaj komad učinite to ovog proleća i udubite se u epsku rapsodiju srpske mitologije.

Voz

A zašto ne bi probao da počneš sve iznova? Ne ispočetka, to su svi probali. Iznova, znači od novog.

Filozofska drama Kormaka Makartija, u režiji Voje Brajovića, o dva čoveka koja se sreću na železničkoj stanici probudiće u vama svest o životu i strahovima, o početku i kraju, o samoubistvu i ubistvu.

Sergej Trifunović tumači lik Crnog dok Voja Brajović tumači lik Belog. Tokom predstave likovi se menjaju kao što se i njihova moć menja. Ono što im je zajedničko je nada za novim životom. Njihovo spasenje je u samom njihovom susretu.

Ako želite da zakoračite malo dublje, u taj jaz između svetlosti i tame i uživate u dijalogu o filozofiji čovečanstva sa zadovoljstvom vam preporučujem ovaj komad u Zvezdara teatru.

Sestre braće Baruh

Ova predstava će vam otvoriti nova saznanja ali i koja će vam pomoći da naučite nešto novo na istorijskom planu. Autor je Filip Gajić. Igra se već godinu dana u Dorćolskom narodnom pozorištu u Solunskoj ulici, na sceni Kosmodrom.

Jevrejska bajka u srcu Dorćola. O porodici koja je dala sebe za druge.

O pogibiji braće Baruh se malo zna, a o sestrama još manje, pa je to bio jedan od razloga za stvaranje ove predstave. Predstava je rađena kao bajka i otkriva istine o posvećenosti idealima, o stradanjima i žrtvovanju za narod i o borbi protiv okupatora.

Tragična sudbina jedne porodice oslikana kroz dokumentarno, a ujedno i bajkovito pozorište, izazvaće u vama divljenje. Zato prošetajte do Dorćola ovog proleća, popijte kafu i uživajte u pozorištu.

Moja ti

Ovaj komad se bavi jednim od glavnih problema današnjeg društva: seksualnom, starosnom, rodnom i ideološkom diskriminacijom.

Autor ovog dela koje s eigra u Ateljeu 212 je Olga Dimitrijević, a rediteljka je Aleksandra Milavić Dejvis. Protagonistkinje su žene koje trpe surovi sistem kapitalizma i prinuđene su na borbu protiv najrazličitijih vidova diskriminacije. One su starice za koje više nema mesta u društvu u doba liberalnog kapitalizma.

Uloge tumače: Svetlana Bojković, Gorica Popović, Tatjana Bošković, Sofija Juričan, Ivan Mihailović, Gorica Šutić.

Fantom iz opere

Kada čujete Fantom iz opere na pamet vam padnu roman Gastona Lerua, mjuzikl Endrju Lojd Vebera ili možda i horor film iz 1925. godine?

Ako ste upoznati sa Fantomom kroz bar jedno od gore pomenutih dela ili pak želite saznati nešto više o tome, možete to učiniti ovog proleća u Beogradu.

Ako već niste odgledali ovaj komad pravo je vreme da povedete društvo i uživate u fantastično osmišljenom mjuziklu i odličnoj glumačkoj ekipi Pozorišta na Terazijama.

Ajnštajnovi snovi

Komad baziran na noveli američkog fizičara i pisca Alena Lajtmena igra se u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Predstava koja će vam kroz maštovitu strukturu zanimljivo i slikovito predstaviti Ajnštajnove snove baš u vreme nastanka teorije relativnosti.

Predstavu je režirao Slobodan Unkovski a uloge tumače Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Branko Cvejić, Anita Mančić, Vučić Perović…

Tako je (ako vam se tako čini)

Ovaj komad je adaptacija drame Luiđija Pirandela, a u režiji Jagoša Markovića. Kroz dinamičnu radnju predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta pokazuje stanje društva i težnju za uspehom, ali i otvara pitanje o postojanju istine.

Ja sam ono što vi mislite da jesam.

Predstavu odlikuje maestralna glumačka ekpia koju između ostalog čine: Predrag Ejdus, Branislav lečić, Jelisaveta Sablić, Nenad Jezdić, Irfan Mensur, Marko Janketić… Treba napomenuti i sjajnu scenografiju i kostimografiju što ovaj komad čini još kvalitetnijim i garantuje uživanje i pun doživljaj.

Noćna straža

Krajem marta u Ateljeu 212 očekuje nas premijera predstave Noćna straža u režiji Borisa Liješevića. Ovo delo Fedora Šilija biće predstavljeno publici kao komedija koja se odigrava u Beogradu tridesetih godina prošlog veka.

U središtu radnje je porodica bivših bogataša koja na sve moguće načine pokušava da povrati svoje bogatstvo. Nesumnjivo da će ovaj komad biti veoma zanimljiv i inspirativan upravo zbog fantastične glumačke ekipe: Gordan Kičić, Gorica Popović, Tamara Dragičević, Nenad Ćirić, Uroš Jakovljević, Jelena Petrović, Jelena Đokić, Stefan Bundalo, Bojan Žirović, Jelena Stupljanin.

Dom Bernarde Albe

U predivnom baroknom ambijentu Narodnog pozorišta početkom aprila očekuje nas premijera Lorkinog klasika Dom Bernarde Albe. Ono što je zanimljivo jeste da je Lorka završio ovaj tekst nekoliko meseci pre nego što je pogubljen. Ne sumnjamo da će ova adaptacija u Narodnom pozorištu biti fantastična. Najava premijere već je zainteresovala mnoge ljubitelje pozorišta i one koji uživaju u Lorkinim opisima patnje i ljudskih strasti.

Predstava je u režiji Ane Grigorović, a uloge tumače: Dara Džokić (Bernarda Alba), Svetlana Bojković, Zlatija Ivanović, Dubravka Kovjanić, Sloboda Mićalović, Vanja Ejdus, Suzana Lukić, Sara Vuksanović i Rada Đuričin.

POSTAVI ODGOVOR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.