Priča o čarobnom napitku u kojem su uživali bogovi, zabeležena je u najstarijem delu književnosti, Epu o Gilgamešu. Božanski nektar, boje meda, koji je tokom vekova, pretrpeo razne promene, ali uvek okrepljivao duše ljudi, danas nazivamo pivo.

Proizvodnja ovog napitka, kao što možemo iz izvora saznati, počela je 7.000 godina pre nove ere, a kraj joj se ne može ni nazreti.

Evolucija piva – od tečnog hleba do trećeg najpopularnijeg pića na svetu

Legenda kaže da je jedan pekar ostavio testo na suncu previše dugo i da se ono pretvorilo u tečnost, koja mu se jako dopala. Tako je nastalo prvo pivo!

Zahvaljući Sumerima koji su na glinenim pločicama uklesali ceo tok proizvodnje, danas imamo najstariji recept ovog napitka. Oni su koristili ječam i stvorili su 19 različitih vrsta piva. Recept se jako brzo proširio i došao je do ostalih naroda. Na tom putu se menjao.

Različite kulture su dodavši svoje omiljene začine i sastojke ovom tradicionalnom receptu, kreirale svoje verzije ove ječmene poslastice. Varijante su se nizale i dovele su do toga da danas imamo preko 30.000 vrsta ovog napitka!

Mala je verovatnoća da ćete isprobati baš svaki „sok od ječma i hmelja“ na svetu, tako da ćemo vam mi olakšati posao i skrenuti pažnju na neka piva koja ne smete propustiti.

1. Nezaobilazni Triple Carmelite

Triple Carmelite, zlatni ejl kremaste teksture, kojim se Belgija ponosi. Ova simfonija ukusa opčiniće i sve one koji tvrde da nisu ljubitelji piva.

Sadrži, sa jedne strane, gorčinu citrusa, dok, sa druge strane, dominira i slatkast ukus vanile. Izuzetno je pitak, ali i dosta jak, sadrži čak 8% alkohola.

Obožavaocima ove vrste ejla bi se dopao La Chouffe i Delirium Tremens.

2. Schneider Aventinus Weizen-Eisbock, preporuka za iskusne pivopije

Schneider Aventinus Weizen-Eisbock je najpopularniji i na mnogim listama, najbolji ajzbok na svetu.

Intenzivnog je ukusa, tamne boje i visokog procenta alkohola (12%). Jačina, koja je karakteristična za ovu vrstu, dobija se tako što se uklanja led iz delimično zamrznutih bačvi piva.

3. Najpopularnija pšenična poslastica, Paulaner

Paulaner je jedan od glavnih predstavnika nemačke škole piva. Pitak je i sadrži voćni ukus finog kvasca.

Za one koji vole intezivni ukus čokolade, kakaa i tropskog voća postoji tamnija varijanta ovog piva, Paulaner hefe-weizen Dunkel.

Napomena: Prilikom nazdravljanja, kucate se donjim delom čaše/krigle, jer se na taj način talog savršeno promeša sa pivom, nakon čega možete da uživate u punom pšeničnom ukusu.

4. Chimay, snažni belgijski ale

Chimay blue je vrlo tamno pivo, intezivnog ukusa osvežavajućeg kvasca i prženog slada. Zanimljiv i unikatan ukus, ovom belgijskom ejlu, donosi cvetna nota, koja podseća na miris ruže.

Sadrži 9% alkohola, tako da vodite računa da vas ne prevari ovaj slatkasti ukus.

Blaža verzija ovog penušavog osvežavajućeg napitka bi bio Chimay red. Trappist manje jačine, kremaste pene i osvežavajućeg ukusa breskve.

5. Matador, naš crveni indian pale ale

Matador je prvo crveno pivo koje je proizvedeno u Srbiji.

Ovaj borac je brzo pokupio simaptije i obožavaoce koji su ga proglasili za jedno od naših najboljih piva. Ovaj ejl braonkaste pene i crvene boje krasi izražena gorčina koja potiče od aroma bobičastog voća, ananasa i borovnice.

6. Duchessa, italijanska vojvotkinja

Duchessa, plava vojvotkinja koja zavodi nepce. Ovo pivo, bogato kremastom penom, karakteriše voćna aroma sa primesama bibera. Blagog je i laganog ukusa, umerene gorčine, prilagođen ukusu dama.

dve čaše piva

7. Baltika Brew Collection, koja vraća u devetnaesti vek

Rusi, poznati su kao narod koji obožava pića sa visokim procentom alkohola. Ostali su dosledni svom stavu čak i kad je proizvodnja piva u pitanju. Stvorili su njihov imperial stout – Baltika Brew Collection, koji se odlikuje kafenim ukusom izuzetne jačine i tamne boje.

Ovim napitkom su oživeli ukus, koji su u devetnastom veku, njihovi preci stvorili u pivarama Sankt Petersburga.

8. Najpoznatiji stout na svetu, Guinness 

Svaka druga krigla koje se popije u Irskoj je Guinness pivo. Najveća zabluda u vezi sa ovim napitkom je ta, da je ono crne boje, a zapravo je tamne rubin crvene boje.

Karakteriše ga ukus, koji predstavlja mešavinu kafe i čokolade i pena, koja je gusta i kremasta. Limenka Guinness Drought-a sadrži kuglicu sa kiseonikom, koja svojom rotacijom stvara penu specifičnu za ovo pivo.

9. Gambrinus, najprodavanije češko pivo

Gambrinus je dobio ime po mitskom flamanskom kralju, koji za Nemce, a kako vidimo i za Čehe, predstavlja zaštitnika svih pivara.

Ovaj klasični češki lager možete pronaći u dve varijante, Original 1i Premium Gambrinus.

10. Blue Moon, američko pivo ukusa Belgije

Blue Moon je prirodno mutno, pšenično pivo punog ukusa, koje se obavezno servira sa kriškom narandže. Unikatna aroma podstiče čula onog ko ga ispija. Ukus počinje resko i oštro, a završava se pikantnim korijanderom i narandžom.

Lista sadrži piva, koja po našem ukusu i mišljenju, a i ocenama, zaslužuju da se nađu ovde. Postoji još mnogo vrsti koje nismo probali ili nismo naveli.

Potrebni su nam vaši predlozi i vaša pomoć, baš iz tog razloga. Koja biste vi piva dodali na ovaj spisak?

(Visited 221 times, 1 visits today)

2 KOMENTARI

  1. Augustiner i Meminger, verovatno najbolja pšenična piva na svetu,Augustiner čak i više puta proglašavan najboljim.

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.