Mnogima je poznata rok obrada Balaševićeve pesme Računajte na nas, nastala tokom devedesetih godina. Ipak, malo ko je u Srbiji čuo za bend koji јu je izveo – Zaklonišče Prepeva.

 

Kratka istorija benda

U pitanju je slovenačka grupa iz Nove Gorice, osnovana 1994. godine. Zaklonišče Prepeva nastali su kao bend muzičkih istomišljenika, odraslih uz The Clash, Sex Pistols, Ramones i jugoslovenski rok.

U to vreme bili su jedna od retkih grupa mlade generacije u Sloveniji koja je muziku doživljavala kao medij preko kojeg su iznosili svoje stavove o dešavanjima u zemlji i šire, a ne samo kao svakidašnji audio-vizuelni zanat.

zaklonišče prepeva

Glavni štab benda nalazio se u atomskom skloništu jedne osnovne škole, te je tako i nastao naziv Zaklonišče Prepeva (u prevodu: Sklonište peva).

  • Svoj prvi album, Nešto kao Džimi Hendriks, objavili su 1996. godine.
  • Nakon dve godine usledio je drugi album: Novo vreme – stare dileme, na kom se nalazi i gorepomenuta obrada Balaševićeve generacijske himne, nastala kao svojevrstan protest protiv nacionalističke euforije i neoliberalnog, kapitalističkog državnog uređenja.
  • Godine 1999. objavili su album Glasajte za nas. Spot za istoimenu pesmu bio je zabranjen na slovenačkoj nacionalnoj televiziji. Naime, izmišljeni lik iz spota, Kradimir Pendreković, isuviše je ličio na neke kandidate izbora održanih 2000. godine.
  • Godine 2001. izdali su četvrti album – Odoh majko u rokere.
  • Sledeći album – Sellam alejkum (2004), snimili su u Zagrebu, a kao koautor učestvovao je legendarni Elvis J. Kurtović. Ovaj album je, pored naslovne numere, obeležila i jugonostalgična pesma In Memoriam.
  • Povodom 15-ogodišnjice postojanja, 2009. godine izdali su dupli album najvećih hitova, pod nazivom Bolje ne bo nikoli, a povodom 20-ogodišnjice rada objavili su album Samo da prođe demokratija (2014).

Prvi nastup u Beogradu

Pažnju javnosti u Srbiji skrenuli su upravo naslovnom pesmom albuma Samo da prođe demokratija.

Prvi put su nastupili u Beogradu 29. novembra 2014. godine, kao gosti na koncertu Zabranjenog pušenja u Mikser hausu. Saradnja Zaklonišče Prepeva i Zabranjenog pušenja datira još iz 2001. godine, kada je Vanja Alič, frontmen Zaklonišča, gostovao na pesmi Idol Zabranjenog Pušenja. Ova numera objavljena je na albumima oba benda – Bog vozi Mercedes (Zabranjeno Pušenje) i Odoh majko u rokere (Zaklonišče Prepeva).

Tematika pesama

Stihovi pesama slovenačkog benda pretežno se bave politikom i društvenim problemima. Oni staju u odbranu univerzalnih antifašističkih vrednosti, bore se protiv revizije istorije i pokušaja promene kolektivnog pamćenja naroda.

Sebe otvoreno nazivaju jugonostalgičnim bendom. Zanimljivo je da pevaju na srpsko-hrvatskom jeziku, zbog čega nisu miljenici dela slovenačke javnosti. Ipak, to ih nije sprečilo da tamo steknu status kultnog benda.

U muzičkom smislu, prema rečima Vanje Aliča, nikada nisu ni pokušavali da „otkriju Ameriku“. Njihova muzika, prepoznatljiva po himničkim refrenima i saksofonu, umnogome podseća na tipičan rok, kakav se slušao osamdesetih na ovim prostorima.

Njihove pesme svakako prevazilaze granice Slovenije, s obzirom na tekstove koji daju realnu sliku o društveno-političkoj situaciji u regionu, od raspada SFRJ do danas.

(Visited 43 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.